Областна администрация – Варна е направила проверка във връзка със сигнал за паднали каменни късове по пътя е местността "Перчемлията“ . Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Варна по повод постъпил сигнал от медия на 07.01.2022 г. за наличие на паднали каменни късове около скалния масив по пътя в местността "Перчемлията“ в град Варна.

Независимо, че поддържането на пътни участъци не е в компетентността на областния управител на Варна, предвид установения висок обществен интерес, на 07.01.2022г. е разпоредена и извършена съвместна проверка от служители в Областна администрация Варна и ОПУ на АПИ Варна. При обхода на посочения участък не е установено наличие на паднали каменни късове и /или клони от дървета, препятстващи преминаването с автомобили.

След извършена служебна проверка в информационната система на СГКК е установено, че посочения участък е с местоположение гр. Варна, р-н "Приморски“, Природен парк "Златни пясъци“, м.к.к. "Чайка“, собственост на имота е Държавно лесничейство - Варна.

Цитираният по горе участък не фигурира в пътната мрежа на ОПУ на АПИ Варна, т. е не е част от републиканската пътна мрежа и поддържането му не се осъществява от ОПУ на АПИ Варна.

Изпратени са писма до община Варна, Държавно лесничейство- Варна и ОПУ на АПИ - Варна с искане за произнасяне, кой поддържа проверявания пътен участък; дали са получавани сходни сигнали и предприемани ли са действия за изчистване на паднали каменни късове и / или части от дървета; коя институция отговаря за обезопасяването на скалния масив; каква дейност възнамерява да извърши в тази връзка.

Отделно от горното, изискано е незабавно поставяне на предупредителни табели, определящи участъка като опасен.