Германският външен министър Аналена Бербок твърди, че проектът за изграждането на газопровода "Северен поток 2" все още не отговаря на изискванията на Европейския съюз и това според нея е причината за спиране на процеса на сертифициране. Тя заявява това в интервю за италианския вестник La Stampa.

"Нашето федерално правителство ясно посочи в коалиционното споразумение, че енергийните проекти в Германия трябва да отговарят на европейските изисквания, което важи и за "Северен поток-2“. Но в момента това не е така, поради което процесът на сертифициране е спрян", казва Бербок в интервюто, публикувано преди първото й посещение в Италия.

Според нея въпросът за пускането на "Северен поток-2" е от геополитически характер. Министърът потвърди, че сегашното германско правителство споделя подхода, заложен в съвместната декларация със САЩ, според която "ще бъдат предприети ефективни строги мерки срещу Русия съвместно с европейските партньори в случай, че Москва използва енергията като оръжие или някакви агресивна действия срещу Украйна“.

Германският външен министър смята, че "е политическа отговорност да осигурим на всички в Европа - независимо от нивото на доходите - електричество и отопление". "Следователно е необходимо да се засили европейската енергийна независимост“, каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков