В Женева започнаха руско-американски консултации относно гаранциите за сигурност, пише “Российская газета“.

Разговорите се провеждат в закрит формат, като за тях не е зададена времева рамка. Възможно е страните да поискат паузи.

Предварителната част от преговорите под формата на работна вечеря вече се проведе предния ден. След срещата Рябков каза, че разговорът е бил "труден, но делови“.

Както по-рано отбеляза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация, позицията на Русия в преговорите със САЩ за гаранции за сигурност е категорична, американската страна трябва да се подготви за отстъпки. "Американската страна трябва да се подготви за компромиси. Руската страна дойде тук с ясна позиция, която съдържа редица елементи, според мен, доста разбираеми и формулирани толкова ясно, включително на най-високо ниво, че просто не може да има отклонения от нашите подходи", каза той в ефира на руската обществена телевизия .

В интервю за РИА Новости Рябков отбеляза също, че Вашингтон иска да възстанови работата на Съвета НАТО - Русия при неприемливи за Москва условия.

Според дипломата Русия "би искала да постигне споразумение със САЩ и да провери доколко те са в състояние да вземат отговорни решения в настоящия труден, ако не и тревожен момент от гледна точка на европейската сигурност“.

Превод и редакция: Юлиян Марков