Увреждането на пътища е сред най-честите сигнали в Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Това каза пред Радио "Фокус“ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Данните за 2021 година сочат, че са разгледани и проверени постъпили 80 жалби, сигнали и заявления за извършвани незаконни дейности в горските територии в обхвата на двете области Кюстендил и Перник.

От тях голяма част са за разрушени черни пътища, следствие на извършвания транспорт на добита дървесина, незаконна сеч и други. Останалите получени жалби и сигнали в по-голямата си част са за извършени неправомерни сечи във възстановени гори на физически лица, възражения по изведени сечи от наследници на гори без пълномощно от останалите правоимащи. Подавани са и жалби относно нанесени щети от дивеча на насаждения от земеделски култури.

"Най-вече трудно се доказва собствеността на пътя. Поради тази причина правим междуведомствена комисия. Ако пътят е общински – пишем протокол, че пътят е общински и съответната община е в правомощията си да вземе решение. Когато пътната артерия е държавна, тогава вече отношение е от Областно пътно управление. Ако пътят е горска територия и се води в баланса на съответното стопанство, ние вземаме отношение“, каза инж. Здравчо Тодоров.

Венцеслав ИЛЧЕВ