Позицията на Русия в преговорите със САЩ за гаранции за сигурност в Женева е категорична, американската страна трябва да се подготви за отстъпки. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в ефира на "Първи канал“ на руската обществена телевизия, цитиран от TACC.

"Американската страна трябва да се подготви за компромиси. Руската страна дойде тук с ясна позиция, която съдържа редица елементи, според мен, съвсем разбираеми и формулирани толкова ясно, включително на най-високо ниво, че просто не може да има отклонения от нашите подходи," каза той.

На 10 януари в Женева ще започнат преговорите между Москва и Вашингтон по руските проекти на споразумения със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за сигурност на Руската федерация и страните членки на НАТО. Руската междуведомствена комисия, която включва представители на Министерството на външните работи и Министерството на отбраната, се ръководи от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и заместник-министъра на отбраната генерал-полковник Александър Фомин.

Превод и редакция: Юлиян Марков