На 8 януари бившият шеф на Комитета за национална сигурност (КНС), бивш премиер Карим Масимов беше задържан в Казахстан по обвинение в държавна измяна, съобщиха от пресслужбата на КНС. Антитерористичната операция в републиката продължава. Ситуацията в редица градове остава напрегната. Президентът Касим-Жомарт Токаев обяви 10 януари за Ден на национален траур, пише руският вестник “Независимая газета“.

В петък президента Токаев нарече протестиращите терористи и предупреди за проникването на екстремисти в страната. Той даде заповед да се "стреля без предупреждение“. "Изключително важно е да се разбере защо държавата "проспа“ скритата подготовка за терористични атаки от спящите клетки на екстремисти. Само Алмати е нападнат от 20 хиляди бандити. Техните действия показаха наличието на ясен план за нападения срещу военни, административни и социални обекти в почти всички райони, добра координация на действията, висока бойна готовност и зверска жестокост. Освен екстремистите имаше специалисти, обучени в идеологически саботаж, умело използващи дезинформация или "фалшификати“ и способни да манипулират настроенията на хората“. Изглежда, че в обучението и ръководството им е участвал един-единствен команден пункт. КНС и Главната прокуратура започнаха да се занимават с това ... "- каза Токаев.

Според бившия съветник на Нурсултан Назарбаев Ермухамет Ертисбаев, КНС е укрила информация за тренировъчните лагери, създадени в планините на Казахстан. "Националното предателство и конспирация е, че тренировъчните лагери съществуват от няколко години. КНС, която периодично неутрализира тази или онази група, мълчеше за многобройните тренировъчни лагери, създадени в планините “, каза Ертисбаев по телевизионния канал "Хабар-24“.

Бившият председател на Комитета за национална сигурност на Казахстан и бивш ръководител на Службата за сигурност на Нурсултан Назарбаев Алнур Мусаев, осъден в Казахстан и укриващ се в Австрия, каза пред репортери, че КНС отдавна не гарантира националната сигурност, а сигурността на управляващите елит - по-специално семейство Назарбаев. Той заяви, че племенниците на Елбаси (лидера на нацията) Самат Абиш и Кайрат Сатибалди са в постоянен контакт с престъпни структури. Според него Назарбаев не е подготвял специално бунтове с човешки жертви, той е възнамерявал да си тръгне мирно, но членовете на клана му са използвали престъпни структури за безредици. В Алмати служителите по сигурността получиха заповед да не участват в потушаването на протести и безредици. Установено е, че тази заповед идва от Абиш и Сатибалда.

Казахстан вече беше изправен пред подобна ситуация по време на междуетнически сблъсъци в района Кордай на Жамбилска област в Южен Казахстан през февруари 2020 г. И тогава силите за сигурност също не проявиха активност през деня, докато вече се лееше кръв и горяха къщи КНС беше тясно замесена в конфликта, чийто ръководител Карим Масимов настоя за въвеждане на суров курс и дори външен контрол в страната.

Тези дни, за да спре погромите в Алмати, извършени от "военизирани бригади" на племенниците на Нурсултан Назарбаев и да предотврати разпространението на вълнения, президентът Токаев се обърна за помощ към руския си колега Владимир Путин и ОДКБ.

Картината е ужасяваща - централната част на Алмати бе безмилостно опожарена, магазини, банки бяха ограбени. Основното е, че загинаха хора. Само в този град бяха задържани няколко хиляди протестиращи. Според правоохранителните органи операцията по почистването в Алмати продължава.

Ръководителят на Комитета за национална сигурност на Република Казахстан Карим Масимов е обвинен в държавна измяна. Той е в ареста и го грози до 15 години затвор. Според вътрешната информация на експерта Аркадий Дубнов, неговият първи заместник, племенникът на Нурсултан Назарбаев Самат Ашиб и брат му Кайрат Сатибалди, неформалният лидер на паравоенни радикални формирования, който между другото е започнал кариерата си в редиците на КНБ, е бил също арестуван. Между другото, състоянието му се оценява на милиарди долари.

По-късно информацията за ареста на Самат Абиш беше отречена. Според бившия началник на КНС Абиш, продължава да заема поста първи заместник на Комитета за национална сигурност. Въпреки че по-рано на официалния сайт на президента Токаев беше публикувана информация за уволнението на Абиш, според киргизкия генерал Феликс Кулов, възстановяването на Абиш на поста е станало предмет на договаряне между Токаев и Назарбаев, за да се отклонят подозренията на последния във връзка с активно обсъжданата в обществото връзка на племенника му с последните събития. В замяна Назарбаев направи изявление, така че хората да се обединят около Токаев.

Вече беше казано, че повечето от тренировъчните лагери на войниците са разположени в района на Чемолган близо до Алмати - това е малката родина на Назарбаев. Експертът по Централна Азия и Близкия изток Александър Князев смята, че Карим Масимов е разполагал с готов инструмент за организиране на безредици. Прави впечатление, че именно в Казахстан религиозната организация на салафитите започна активно да се развива под патронажа на клана Назарбаев, подчерта експертът.

Друг виден замесен човек - Самат Абиш не беше просто първият заместник-председател на КНС, а довереник на Нурсултан Назарбаев. Както отбеляза Дубнов, Абиш беше отведен в Москва и определен за един от възможните наследници на президента. Карим Масимов трябваше да осигури безпрепятствен транзит на власт. Но сценарият не проработи - Токаев уволни двама от най-близките хора на Назарбаев и отговорът "влетя“ бързо и неочаквано: митингите в западния Казахстан моментално се разпространиха в други региони и се превърнаха в кървави бунтове на юг.

Прави впечатление, че в нощта на 8 януари кола с оръжие беше задържана в областния център Кордай на границата с Киргизстан, а опитът на около 80 бойци да пробият към Киргизстан беше потушен в прохода Кордай.

Нурсултан Назарбаев все още не е изразил отношението си към случващото се. Според някои съобщения той и семейството му са в Китай. Неговият прессекретар обаче отрече това, каза, че "Елбаси е в Казахстан в Нур-Султан“. "Молим Ви да не разпространявате съзнателно невярна и спекулативна информация. Елбаси провежда редица консултативни срещи и е в пряк контакт с президента Касим-Жомарт Токаев. Той провел и няколко телефонни разговора с приятелски настроени към Казахстан държави. Елбаси призовава всички да се обединят около президента, за да преодолеят настоящите предизвикателства и да гарантират целостта на страната ни“, туитира Айдос Укибай.

Междувременно има разцепление в казахстанското общество. Част от обществеността започна да говори за опасността от "окупацията“ на страната от Русия и възможни сблъсъци между руснаци и казахи. Други се радват на получената помощ отвън в урегулирането на конфликта.

Превод и редакция: Юлиян Марков