Първият кръг от руско-американските преговори за сигурност в Женева е насрочен за неделя вечерта, съобщи официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на предаването "Неделя вечер с Владимир Соловьов“ по телевизионния канал "Россия-1“, цитирана от TACC.

"Днес в Женева кацна самолет с нашите дипломати и военни, които ще участват в първия кръг преговори в тесен кръг с американците по въпросите на сигурността тази вечер. Утре тази работа ще бъде продължена в по-широк формат. Съответно, двата дни – 9 и 10 януари –те ще посветят на преговорния процес“, каза тя.

Руската делегация пристигна в Женева за разговори със САЩ за гаранции за сигурност с работна нагласа и желание за справяне с конкретни въпроси, каза говорителят на външното министерство.

"Имаме най-важното работно настроение, работна нагласа, разбиране на реалностите и желание наистина да се занимаваме с конкретните въпроси на сигурността,“ отбеляза дипломатът. "Това ще бъде разговор между руски професионалисти и американски партньори и ние ще видим кои ще представят американците или кой ще се явят. Отидохме там с желанието да участваме в конкретна работа."

По-рано високопоставен представител на американската администрация заяви на брифинг, че САЩ отиват на предстоящите преговори с Руската федерация "с чувство за реализъм, а не с чувство на оптимизъм". Захарова от своя страна препоръча на американската страна по някакъв начин да се развесели.

Превод и редакция: Юлиян Марков