Европа навлиза във важна седмица на дипломация, като съдбата на Украйна, обградена от 100 000 руски войници, виси на косъм, пише британският вестник The Guardian.

Висши дипломати от САЩ и Русия ще се срещнат в Женева в неделя и понеделник, за да обсъдят исканията на Москва, изложени миналия месец в два проекта на договори, един със САЩ и един с НАТО. Голяма част от съдържанието им е неприемливо за Вашингтон и Алианса, включително най-важното искане Украйна никога да не става член на НАТО.

Администрацията на Байдън настоява, че правото на суверенните държави да кандидатстват за членство в НАТО не подлежи на договаряне, нито пък разполагането на американски войски в Европа, подчертаха представители на администрацията в навечерието на преговорите. Те обаче казаха, че Вашингтон ще обсъди други гаранции за сигурност, като взаимните ограничения за разполагане на ракети на континента. Това далеч не отговаря на всеобхватните промени, които Москва изисква.

Малко, ако изобщо има такива дипломатически наблюдатели, очакват бързо споразумение за разрешаване на кризата тази седмица, но обратното - пълен срив - е възможен. Бързо трябва да стане ясно дали Русия се интересува от преговори по нейните предложения или те са предназначени да бъдат отхвърлени, създавайки претекст за война, която Владимир Путин вече е решил.

"Намалете очакванията си и след това ги намалете още“, каза Мелинда Харинг, заместник-директор на Евразийския център към Атлантическия съвет. "Внимавайте с исканията на Москва по време на срещите. Ако Русия настоява, че НАТО не може да се разширява никога повече, ние ще знаем, че Москва се готви за война в Украйна, тъй като това е червена линия за Запада.

Двете страни в Женева ще бъдат водени от ветерани преговарящи, заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман и заместник-външния министър на Русия Сергей Рябков, придружени от висши служители от съответните министерства на отбраната и на външните работи. Преговорите трябва да започнат в понеделник, но официални лица казаха, че в неделя вечерта ще има неофициална среща между двете делегации.

Американски служители настояват, че Шърман и нейният екип ще обсъждат само двустранните елементи на предложенията на Русия, а не всичко, в което други страни имат суверенен дял. Мантрата към столиците на Киев и НАТО е: "Нищо за Вас без Вас“.

Преговарящите екипи ще се преместят в Брюксел в сряда за сесия на Съвета НАТО-Русия, в която ще вземат участие всички 30 членове на Алианса. Това ще бъде първото подобно заседание от 2019 г. на Съвета, който беше създаден през 2002 г., за да разсее напрежението и да изгради консенсус.

На следващия ден във Виена ще има среща на постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), председателстван от Полша. Представителите ще бъдат на по-ниско посланическо ниво от сесията на НАТО предния ден. Тази среща обаче ще бъде пропита с особено значение, защото ще включва европейски държави извън НАТО като Финландия и Швеция, които обмислят бъдещето си в светлината на натиска на Русия върху Украйна. По-специално финландските лидери намекнаха ясно през последните няколко дни, че може да погледнат отново на членството в НАТО.

"Вярваме, че след двустранни разговори със Съединените щати и след това във формата на НАТО е възможно в този по-широк форум да са възможни някои развития“, каза Никодем Рахон, говорител на полското посолство във Варшава.

Вашингтон казва, че срещата между САЩ и Русия в Женева ще бъде преди всичко възможност за представяне на позиции, а не за тяхното разрешаване.

"В понеделник ще чуем как Русия обяснява своите предложения и основните опасения, които ги мотивират. Ще отговорим и ще споделим нашите собствени опасения“, каза висш служител на администрацията. "Надяваме се, че това ще доведе до идентифициране на няколко двустранни въпроса, където има достатъчно обща основа, за да продължат дискусиите“.

Не е ясно дали Шърман или Рябков са упълномощени да поставят нови идеи на масата. "Те ще говорят за руската позиция, ще говорят за стабилност“, каза европейски дипломат, информиран за подготовката на САЩ. "Те ще говорят за руските искания и ще обяснят защо те не са приемливи и ще изложат някои наши въпроси относно европейската стабилност и руските действия.

Очаква се Шърман също да изброи евентуалните "разходи“ за Русия, ако продължи с военни действия в Украйна, включително широки финансови санкции, евентуално изваждане от международната система за електронни плащания Swift и ограничения на способността на нейните граждани да купуват западни технологии.

Според The New York Times, председателят на съвместния комитет на началник на щабовете на САЩ генерал Марк Мили, също така е предупредил своя руски колега, генерал Валери Герасимов, че инвазията ще бъде изправена пред дълъг бунт, подкрепен от модерно американско оръжие. Американски служители отказаха да коментират съобщенията, че зенитни ракети Stinger са били изпратени в Украйна в очакване на такава партизанска война.

"Дипломацията тази седмица е от решаващо значение. От един момент стана ясно, че Западът няма да каже категорично "не“ на предложението на Москва, защото е заложено твърде много. Въпросът беше докъде са готови да стигнат Вашингтон и европейците с преговорите“, каза Андрей Баклицки, старши научен сътрудник в Московския държавен институт за международни отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков