Отчитайки нарастването на напрежението между Съединените щати и Русия заради десетки хиляди руски войници, групирани край украинската граница, неотдавнашните телефонни разговори на президента Байдън с руския президент Владимир Путин и обявяването на руско-американски преговори, които ще се проведат в Женева на 10 януари са разумни и дългоочаквани мерки, пише Катрина ван ден Хьовел - издател и редакционен директор на списание Nation, вицепрезидент на Американския комитет за консенсус между САЩ и Русия на страниците на вестник The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса.

Но облекчаването на напрежението няма да е лесно. Путин принуди американската страна да преговаря с помощта на военно натрупване близо до границите на Украйна и публично поиска определени гаранции: че Украйна няма да стане член на НАТО, че НАТО вече няма да се разширява на изток, че САЩ няма да разполагат ракети близо до руските граници, че НАТО ще намали военното си присъствие в Източна и Централна Европа. Администрацията на Байдън веднага отхвърли тези червени линии.

Но вместо да изисквате деескалация, преди страните да постигнат някакъв напредък в преговорите, представете си каква би била ситуацията, ако Байдън направи първите стъпки към преговорите между двете страни. Как може да изглежда разумната политика на Съединените щати?

Ще трябва да се започне с сериозно преразглеждане на собствените опасения за сигурността на Съединените щати – и кои от тези опасения са приоритетни във "външната политика за средната класа“. Без съмнение глобалната пандемия, която вече е отнела живота на 824 хиляди американци и продължава, ще се нареди на първо място в този списък. Справянето с това предизвикателство изисква огромни усилия както от Съединените щати, така и от света - усилия за осигуряване на ваксини и системи за обществено здравеопазване, които могат ефективно да тестват, лекуват и проследяват заразените и контактните с тях лица.

Следващата точка ще бъде екзистенциалната заплаха от катастрофално изменение на климата, което вече струва милиарди долари и убива много хора в резултат на екстремни метеорологични явления. Това ще изисква не само разработването на нов "зелен“ курс в Съединените щати, но и ангажиране с други страни – по-специално Китай и Индия – за ускоряване на прехода към чисти енергийни източници.

Освен това има много вътрешни проблеми, които трябва да бъдат решени: увеличаване на броя на "смъртните случаи от отчаяние“, намаляването на продължителността на живота, огромното неравенство, междурасовите напрежения, това, че демокрация се намира "под обсада“. За да се решат тези проблеми, е необходимо да се изоставят приключенията в чужбина – тоест да се избегне възобновяването на "вечната“ военна кампания в Афганистан и да се спрат бомбардировките с цел елиминиране на конкретни хора.

В този контекст Байдън ще трябва сериозно да преразгледа отношението си към Русия и Украйна.

Съединените щати нямат значителни интереси в националната сигурност в Украйна. Гражданската война постепенно придобива международен характер и прераства в геополитическа борба. Украинският народ е разделен, а милиони украинци говорят руски и гледат на изток. Коефициентът на бедност в тази страна е над 50%. САЩ не трябва да пропиляват парите и енергията, необходими за възстановяването на Украйна отвътре.

През 1998 г. уважаваният дипломат Джордж Кенан правилно прогнозира, че Русия ще "реагира достатъчно враждебно“, ако НАТО се разшири на изток. "Считам това за трагична грешка“, каза той. "Тази експанзия ще накара бащите-основатели на нашата страна да се обърнат в гробовете си. Ние обещахме да защитим редица държави, въпреки че нямаме нито ресурсите, нито волята за това." Оттогава Алиансът на НАТО прие в редиците си 11 държави, които или са били бивши съветски републики, или са били част от Организацията на Варшавския договор. Не е изненадващо, че разширяването на НАТО сближи Русия и Китай, стратегическо фиаско, което Съединените щати не трябваше да допускат.

Ако Байдън беше анализирал ситуацията по-рано, той вероятно щеше да реши да намали напрежението с Русия, за да може да се съсредоточи върху решаването на истинските проблеми със сигурността на Америка. А удължаването на договора START III би било само първата стъпка.

Вместо да увеличава военната помощ за Украйна и безотговорните разговори, че Украйна в крайна сметка ще стане член на НАТО, Байдън можеше да призове за съвместни гаранции за независимостта и неутралитета на Украйна. Съединените щати и НАТО биха могли да се споразумеят да не разполагат войски и оръжия в бившите съветски републики, а Русия може да гарантира, че няма да заплашва тези страни във военен план. И двете страни биха могли обещават да не се намесват във вътрешната политика на по-малки държави.

Тъй като НАТО вече погълна много от бившите съветски републики - чак до границите на Русия - ще бъде твърде трудно по политически причини да се върне назад. Но дори на този късен етап декларацията за независимост и неутралитет на Украйна съгласно международно споразумение - вероятно под егидата на Съвета за сигурност на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - ще помогне за намаляване на напрежението и ще направи възможно трайното прекратяване на огъня.

Байдън вече беше обект на обстрел от двупартийни ястреби за това, че изобщо се съгласи на преговорите. Но въпреки това войнствено бърборене, истинските интереси на Америка за сигурността са ясни. И Украйна не е сред тях. Дори Украйна да беше член на НАТО, нито един американски президент не би се съгласил да влезе във война с Русия, за да я защити. Парадоксално, сега НАТО съществува по много начини, за да управлява рисковете, породени от самото съществуване на този алианс. САЩ са изключително заинтересовани от смекчаване на напрежението в отношенията им с Русия и от запазването на независимостта на държавите, разположени по нейните граници. Това може да не е най-популярната гледна точка в рамките на националната сигурност днес, но несъмнено е по-разумна от общоприетото мнение, което подтиква САЩ да участва в кървавия конфликт близо до границите на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков