Изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че никой не е обещавал на Русия да не разширява НАТО, едва ли ще зададат конструктивен тон преди преговорите за глобалната сигурност в Женева. Това мнение изрази в събота в своя канал в "Телеграм“ ръководителят на Комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки, цитиран от ТАСС.

"Като цяло поредицата от изявления на държавния секретар на САЩ, в частност, че Западът, според тях, никога не е обещавал да не разширява НАТО на изток, едва ли задава конструктивен тон в предстоящите преговори за глобалната сигурност.

Коментирайки други думи на Блинкен за готовността на Казахстан да се справи сам с вълненията, ръководителят на Комисията отбеляза, че "властите на Сирия и Либия имаха всичко, за да се справят самостоятелно с "протестите", тоест с местните терористи и чуждестранни бойци“. "Но ние, за разлика от Държавния департамент, абсолютно разбираме защо има нужда от външна "помощ“ за "разпространението на демокрацията“, която никой не е искал“, заяви Слуцки, отбелязвайки, че "чрез усилията на миротворците на ОДКБ вече беше възможно да се стабилизира ситуацията" в републиката.

Блинкен на 7 януари направи изявление, че Западът не е предоставял на Москва гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток в миналото. Според него Москва "пропагандира фалшива интерпретация".

Превод и редакция: Юлиян Марков