Гражданско сдружение за българо-македонско приятелство "Под едно небе“, съвместно с Института за балкански перспективи, Българския културен клуб – Скопие и Българо-македонската стопанска камара изпратиха отворено писмо до министър-председателите на Република България и Република Северна Македония (РСМ), приветствайки желанието на двамата премиери за промяна и за използване на следващите месеци за постигане на положителни резултати, информира скопският телевизионен канал “Алсат М“.

Според кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) от София, те приветстват конструктивните действия на новото българско правителство и лично на премиера Кирил Петков и се надяват, че Димитър Ковачевски и новото правителство в Република Северна Македония, ако бъдат избрани, ще направят същото. Според авторите на писмото исканията на Петков за разширяване на отношенията между София и Скопие със съвместни работни групи в различни области са възможност да се разчита на Споразумението за добросъседство, което, както се казва в писмото, трябва да е фундаментално за отношенията между двете държави. Това, добави той, ще даде възможност на България да възвърне полезната си роля в присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, както и ще засили стремежите на други страни от Западните Балкани за членство в ЕС.

Авторите на писмото, което е подкрепено от 185 граждани, се надяват, че бъдещият министър-председател на Република Северна Македония ще насърчи македонската дипломация и институции да заемат проактивна позиция при вземането на необходимите решения в македонското общество и добросъседската политика с България. - чрез активен диалог и положителен обмен на идеи за нови взаимоотношения и промени в политиките.

В същото време те са загрижени за това, което се казва, че са упоритите опити на екстремистки националисти в двете страни да атакуват процеса. Особено тревожен е достъпът им до българските и македонските обществени медии, където непрекъснато сеят взаимно недоверие и омраза, стремейки се да подкопаят новите зараждащи се усилия за промяна. Авторите на писмото зад подобни действия виждат пипалата на бивши агенти на ДС и УДБА (югославската тайна полиция), някои от които използват публично стари и фалшиви идеологически лозунги, които звучат примамливо, но са вредни за добросъседските отношения.

"Не трябва да се допуска да ни подведат гласовете на бивши агенти на Държавна сигурност и УДБА, учени и общественици, които са сътрудничили на тоталитарни режими, действащи против интересите на двете страни. Такива хора, участващи в налагането на противопоставяне и разделение в политиката, не трябва да бъдат част от институционалния и социалния диалог между двете страни и двата народа,“ се казва в писмото.

Превод и редакция: Юлиян Марков