Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев е издал заповед на силите за сигурност да откриват огън срещу "терористите“, предава TACC.

В четвъртък Министерството на вътрешните работи на Казахстан предупреди, че "онези грабители и протестиращи, които откажат да сложат оръжие, ги чака унищожение“. В регионите бе засилено патрулирането от полицейски наряди и Националната гвардия. В случай на въоръжена съпротива срещу исканията да свалят оръжие, протестиращите ще бъдат унищожени, увери говорителят на вътрешното министерство на Казахстан.

Ден преди това МВР съобщи, че по време на безредиците в страната са убити 18 служители на силите за сигурност, 748 са ранени, а 2298 души са задържани.

Броят на убитите протестиращи все още не се съобщава.

По-рано независимият координационен щаб съобщи, че най-малко 30 протестиращи са били убити при сблъсъци със служители на сигурността в Алмати.

Шести ден поред протестите в Казахстан, предизвикани от рязкото покачване на цените на втечнения газ, не стихват. Митингите започнаха на 2 януари в Жанаозен, по-късно жителите на града бяха подкрепени и в много други населени места. До вечерта на 4 януари протестите, на които хората излизат с политически искания, обхванаха по-голямата част от страната.

Превод и редакция: Тереза Герова