Сръбският президент Александър Вучич заяви, че официален Белград не е съгласен с решението на властите на САЩ да наложат санкции на босненския член на Председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик и че Сърбия няма да ги приложи, цитира думите му Радио “Свободна Европа".

Санкции за корупция са наложени, както на самия Додик, който е лидер на Съюза на независимите социалдемократи, така и на излъчващата от Баня Лука Алтернативна телевизия, която е свързана с него.

Отговаряйки на журналистически въпроси днес, Вучич каза, че това са сложни неща, които "не са за незабавна реакция и особено не са за бързане".

"Сърбия не смята, че решението е в санкциите и няма съмнение, че Република Сърбия няма да се съгласи по нито една точка и че няма да наложи санкции на своите хора и представителите на своя народ в Босна и Херцеговина и Република Сръбска", каза Вучич.

Той добави, че решението на САЩ поставя редица предизвикателства не само за Република Сръбска, но и за Сърбия. Той оцени решението за поставяне под санкции на Алтернативна телевизия като "ужасно".

"Ще имаме много въпроси към администрацията на САЩ относно някои други медии и връзки с престъпността и корупцията, на които изглежда невъзможно да се даде подходящ отговор, но ще оставим това за времето веднага след Коледа“, каза Вучич.

Той каза, че е загрижен за санкциите, но добави, че Сърбия трябва да поддържа "рационални и достойни отношения" със Съединените щати.

Вучич обяви, че ще разговаря с Додик и президента на Република Сръбска Желка Цвиянович на 10 или 11 януари.

Превод и редакция: Юлиян Марков