Европейската комисия е на път да добави ядрената енергия към списъка с устойчиви форми на енергия. Инициативата е от полза за Франция, която произвежда почти 70 процента от електроенергията си от атомни електроцентрали. Но Германия, от друга страна, вече изключи последния си реактор. Темата отдавна предизвиква спорове между Берлин и Париж, но сега рискува да отприщи истински раздор, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ядрената енергия е екологично чист и устойчив източник на енергия. Европейската комисия смята, че електроенергията трябва да се произвежда в атомни електроцентрали в продължение на десетилетия. Тази тема отдавна е спорна, особено между Берлин и Париж“, пише вестникът.

В проектопостановление Европейската комисия предлага ядрената енергия да бъде включена в списъка на екологосъобразните форми на енергия. Причината за това са климатичните планове на Брюксел. Според тях ЕС трябва да постигне климатична неутралност до 2015 г. Изразеното предложение всъщност е препоръка към финансовите пазари да инвестират в ядрени съоръжения.



Но инициативата е от полза преди всичко за Франция. Нейният президент Еманюел Макрон смята, че ядрената енергия е необходима за постигане на целите на ЕС и неговата страна в областта на климата. Франция произвежда почти 70 процента от електроенергията си от атомни електроцентрали. Това е най-високият процент в света. Полша и други източноевропейски страни също искат да построят нови атомни електроцентрали. По този начин те искат да направят своите силно зависими от въглища икономики по-устойчиви.



ЕС обяви плановете си точно в годината, в която Германия изключи последния си ядрен реактор. На първо място, "Зелени“ са против инициативата на Брюксел. Те са загрижени основно за неясния въпрос за депонирането на ядрени отпадъци. "Ядрената енергия е високорискова технология и е погрешно да се нарича екологична“, казва министърът на околната среда Роберт Хабек.



При определени условия ЕС ще добави природния газ към списъка с екологично чисти енергийни източници. А това е в интерес на Германия и Австрия, които внасят руски газ. Природният газ обаче е изкопаем енергиен източник, дори и да не вреди на климата толкова силно, колкото въглищата. В средата на януари Европейската комисия ще представи окончателното си предложение. След това страните-членки на ЕС и Европейският парламент ще имат възможност да наложат вето. Но една държава сама не може да спре този процес.

Превод и редакция: Тереза Герова