37-годишният Виктор Якимов спаси богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус" – Кюстендил. Младежът по професия е монтьор, сънувал, че хваща кръста и се включил в ритуала. "Емоциите са положителни. Желая на всички да са живи и здрави и следващата година отново“, каза Виктор Якимов.

Заедно с него, в ритуала участваха още единадесет мъже. Богоявленският кръст беше пренесен с литийно шествие от катедралния храм "Свето Успение Богородично" до брега на река Банщица, където архиерейският наместник архимандрит Исаак благослови всички.

"Това е един от големите празници. От древност този празник се е отбелязвал заедно с Рождество Христово, но по-късно е бил отделен от светите отци. В днешния ден виждаме славата на Светата Троица. Бог да помага на целия български народ, на всички наши съграждани, на всички живеещи в Кюстендилска духовна околия. За много и благи години“, каза архимандрит Исаак. За първи път всички участващи в богоявленския ритуал бяха облечени с фланелки, върху които е изобразено Кръщение Господне. Те са подсигурени от Община Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ