Според сръбския член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик наложените му от САЩ санкции потвърждават, че Република Сръбска трябва да продължи по пътя, който е поела, съобщава електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

"Мисля, че не постигат нищо друго освен сплашване. Това е потвърждение, че трябва да продължим по пътя си, още по-убедени, че трябва да защитим Република Сръбска, защото тази арогантна сила, наречена Америка, греши“, каза Додик пред Pink TV.

Додик допълни, че фактът, че новината за санкциите "първо беше съобщена от мюсюлманите (в БиХ), а чак след това от САЩ, показва, че те са заедно с тях в това“. Освен това той бе категоричен, че санкциите "не постигат нищо“, защото "нито един въпрос не може да бъде решен по този начин“.

"Налагането на решението е чиста екзекуция на пострадалата суперсила, която се опитва да реализира своите интереси чрез методи на тормоз“, каза Додик.

Той добави, че налагането на санкции не е неочаквано, като отбеляза, че "американците показваха мускули по този въпрос от дълго време“.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Додик в отговор на неговите "корупционни дейности и продължаващите заплахи за стабилността и териториалната цялост на БиХ“.

Санкции са наложени и на телевизия "Алтернативна“, която е собственост на компания, свързана със сина на Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова