В края на тридневни бурни дебати, белязани от скандалното изказване на президента Еманюел Макрон, че иска да "тормози“ неваксинираните, депутатите в Народното събрание на Франция приеха в ранните часове на четвъртък законопроекта за "укрепване на инструментите за управление на здравната кризa“, пише Le Monde. Текстът получи 214 гласа "за“, 93 "против“ и 27 "въздържали се“.

Сега документът трябва да бъде разгледан от Сената в началото на следващата седмица, който да го потвърди, за да влезе в сила. Правителството настояваше това да се случи до 15 януари.

Новите законови мерки предвиждат трансформиране на "здравния пропуск“ във "ваксинационен паспорт“, с което преминалите PCR тест няма да могат да се възползват от статута на ваксинирани и ще им бъде ограничен достъпа до всички заведения, молове, магазини и т.н., освен до супермаркетите и аптеките.

В хода на дебата френският здравен министър Оливие Веран обърна внимание и на темата за фалшивите сертификати. По думите му, "5% от хоспитализираните пациенти“ имат фалшиви здравни карти и не са ваксинирани.

"Лъжливият пропуск убива, това е реалност“ , изстреля той пред депутатите на Франция.

Притежаването на фалшив пропуск вече трябва да се наказва с пет години затвор и глоба от 75 000 евро. Предоставянето на пропуск, принадлежащ на някой друг, или предаването на пропуск на някой друг с оглед използването му с измама ще се наказва с фиксирана глоба от 1000 евро, в сравнение със 135 евро днес.

По този въпрос депутатите приеха правителствена поправка за "покаянието“: хората, притежаващи фалшиви пропуски, няма да бъдат санкционирани, ако им бъде инжектирана първа доза ваксина в рамките на тридесет дни от извършването на престъплението.

Превод и редакция: Иван Христов