Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел посети фронтовата линия в Донбас в сряда, което в Киев бе отчетено като демонстрация на солидарност срещу предполагаемата заплаха от военен сблъсък с Москва, предава Reuters.

Жозеп Борел отиде с хеликоптер до източната област Луганск, първият върховен представител на ЕС, който направи това след избухването на конфликта през 2014 г., като част от мащабния западен дипломатически натиск в подкрепа на Украйна.

"Много навременно посещение на фона на руското изнудване, ескалация и заплахи“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление, докато придружаваше Борел. "Украйна има подкрепата на Европейския съюз в противопоставянето на руската агресия. Всъщност тази подкрепа е най-силната от 2014 г. насам“.

Борел се срещна с войници и цивилни на изток, преди да отлети обратно за Киев, където се очаква да проведе разговори с президента Владимир Зеленски в четвъртък.

"С нарастването на военните сили на Русия, аз съм тук, за да покажа подкрепата на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да подкрепя постоянните усилия за реформи, които са от ключово значение за устойчивостта“, написа Борел в Туитър.

През последните седмици Украйна се опита да засили подкрепата на западните съюзници, обвинявайки Русия, че е събрала десетки хиляди войници близо до границите й в подготовка за възможна широкомащабна военна офанзива.

Москва отрича твърденията на САЩ, че планира инвазия в Украйна и обвинява Киев в изграждането на собствени ударни сили в източната част на страната.

Вашингтон заяви във вторник, че в Европа има силен консенсус относно последствията за Русия, ако Москва ескалира конфликта с Украйна.

Отношенията между Киев и Москва се сринаха, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и подкрепяните от Москва сили завзеха ключови територии в Източна Украйна, които Киев иска обратно.

Москва иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и ще прекрати военното сътрудничество с Украйна и Грузия, които имат териториални спорове с Русия.

Превод и редакция: Иван Христов