Украинският външен министър Дмитро Кулеба и върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел посетиха линията на контакт в Донбас в сряда, предава ТАСС. Там те се запознаха с работата на входно-изходния пункт "Станица Луганская“, разговаряха с граничарите.

По-рано Борел каза, че е пристигнал в Украйна, за да демонстрира подкрепата на Европейския съюз за суверенитета и териториалната цялост на страната.

Страните съобщиха, че Кулеба и Борел в района на Луганск ще се запознаят със ситуацията в зоната на конфликта, ще проведат преговори, чиито ключови теми ще бъдат "сдържане на Руската федерация от по-нататъшна агресия, по-специално чрез строги икономически санкции, насърчаване на мирно уреждане на основата на зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, изпълнение на хуманитарни проекти в Донбас“.

По-рано Европейската външна служба съобщи, че посещението на Борел в Украйна на 4-6 януари демонстрира подкрепа за Киев от страна на Брюксел. Във вторник Борел и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха въпроса, свързан с концентрацията на руските сили близо до украинската граница, както и предложенията на РФ в областта на сигурността

Превод и редакция: Иван Христов