Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че става ръководител на Съвета за сигурност на републиката. Държавният глава обяви такова решение във второто си обръщение към нацията за ден на фона на размириците в цялата страна. По-рано председател на Съвета за сигурност беше първият президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев, предава РИА Новости.

Видеозапис от речта на Токаев беше разпространена в социалните мрежи.

"Мерките, които предприех, са насочени към благополучието на многонационален Казахстан. Но тези мерки все още са недостатъчни. Привлича вниманието високото ниво на организация на хулиганските елементи. <...> Това показва внимателно обмислен план на действия на заговорниците, които са финансово мотивирани. Това са именно заговорници“, каза президентът...

По думите му, в резултат на сблъсъците има убити и ранени между служителите на реда, властите ще действат максимално строго по отношение на нарушителите.

"Тълпи от бандитски елементи бият военнослужещи, подиграват ги, влачат ги голи по улицата, малтретират жени, ограбват магазини. Ситуацията застрашава безопасността на всички жители на Алмати“, добави Токаев.

Държавният глава отбеляза, че е в столицата и обеща в близко бъдеще да излезе с нови предложения за разрешаване на ситуацията.

Токаев подчерта, че остава на същата позиция за последователни реформи и изрази увереност, че хората ще го подкрепят.

Превод и редакция: Иван Христов