Във вторник Главният прокурор на Тексас е внесъл в съда жалба срещу администрацията на американския президент Джо Байдън, в която се претендира, че федералното правителство няма юрисдикция над Тексаската национална гвардия, защото тя трябва да е под контрола на щата, пише Washington Examiner.

"Нито президентът, нито федералните военни служители могат да нареждат на губернатора на Тексас и нефедерализираните Национални гвардейци да спазват задължителната ваксинация или да насочват конкретно дисциплинарно действие за неспазване“, каза Пакстън в изявление. "Това е един от многото примери за превишаване на федералната власт от страна на администрацията на Байдън“, категоричен е той.

В писмо до генерал-адютанта на Националната гвардия на Тексас губернатор Грег Абът нареди на командирите да не "наказват нито един гвардеец за това, че е избрал да не си поставиу ваксина срещу COVID-19“.

"Освен ако президентът Байдън не федерализира Националната гвардия на Тексас в съответствие с член 10 от Кодекса на САЩ, той не е вашият главнокомандващ според нашите федерални или щатски конституции“, пише Абът. "И докато аз съм ваш главнокомандващ, няма да толерирам усилията да бъдете принудени да си поставите ваксина срещу COVID-19.

"Докато аз отказвам да бъда привлечен да върша работата на федералното правителство, президентът Байдън все още представлява заплаха за прекратяване на кариерата на неваксинираните гвардейци на Тексас“, пише той. "Нека бъда кристално ясен: федералното правителство е това, което постави гвардейците на Тексас в това трудно положение. Като ваш главнокомандващ ще се бия от ваше име“.

Хиляди служители в Националната гвардия на Тексас отказват да се ваксинират. В своето дело Пакстън разкрива, че около 8000 военновъздушни и армейски войници на Националната гвардия в Тексас отказват да бъдат ваксинирани.

"Приблизително 40% от членовете на Националната гвардия на Тексаската армия под командването на губернатора в момента отказват да получат ваксина срещу COVID-19 по религиозни или други причини“, се посочва в иска. Тексас има приблизително 20 000 гвардейци. Освен това в делото се казва, че има над 220 членове на Военновъздушните сили на Националната гвардия на Тексас, които също отказват ваксината.

Пакстън твърди, че указът на Пентагона за задължителна ваксинация е противоконституционен, тъй като пряко навлиза в правомощията на Абът и суверенитета на Тексас. "Съгласно член 32, губернатор Абът трябва да определи как най-добре да управлява своите гвардейци и да отговори на изискванията на Тексас, като същевременно спазва федералния закон“.

В делото, заведено от името на SEALs от First Liberty Institute, ищците твърдят, че възраженията срещу ваксината се основават на искрени религиозни вярвания, защитени от гаранциите на Първата поправка за свободното изповядване на религията.

В своето решение съдия О’Конър изказва опозиция срещу използването на абортирани фетални клетъчни линии при разработването на ваксината; вяра, че модифицирането на нечие тяло е обида за Създателя; директна, божествена инструкция да не се приема ваксината; и противопоставяне на инжектирането на животински клетки в тялото.

"Убежденията на ищците относно ваксината са безспорно искрени и не е ролята на този съд да определя тяхната истинност или точност“, пише О’Конър.

Превод и редакция: Иван Христов