Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел пристигна в Украйна, за да демонстрира подкрепата на Брюксел за суверенитета и териториалната цялост на страната, отбелязва TACC.

"Първото ми посещение през 2022 г. [година] в Станица Луганска и Киев. С нарастващата военна мощ на Русия, аз съм тук, за да демонстрирам подкрепата на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да подкрепя постоянните усилия за реформи“, написа Борел в "Туитър“ при пристигането си в Харков.

Очаква се Борел и украинският външен министър Дмитро Кулеба да посетят контактната линия в района на Луганск, където ще се запознаят с обстановката в зоната на конфликта. Страните ще проведат преговори, чиито ключови теми ще бъдат "сдържането на Руската федерация от по-нататъшна агресия, по-специално чрез строги икономически санкции, насърчаване на мирно уреждане, основано на зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и прилагане на хуманитарни проекти в Донбас“.

По-рано Европейската външна служба съобщи, че посещението на Борел в Украйна на 4-6 януари демонстрира подкрепа за Киев от страна на Брюксел. Във вторник Борел и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха въпроса за концентрацията на руски сили близо до украинската граница, както и предложенията на Русия в областта на сигурността.

Превод и редакция: Тереза Герова