Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри плановете за удължаване на експлоатацията на Международната космическа станция до 2030 г., въпреки нарастващото политическо напрежение с Русия, отбелязват в редакцията на британския вестник The Telegraph.

Благодарение на споразумение, подписано през 1998 г., станцията осигури международно сътрудничество в космоса в продължение на две десетилетия, до голяма степен незасегнато от политически въпроси на Земята.



Както припомня изданието, Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) обяви допълнително финансиране на следващия ден, след като руският президент Владимир Путин предупреди Байдън за пълно прекъсване на отношенията с въвеждането на нови санкции срещу Украйна. Според директора на НАСА Бил Нелсън МКС е от полза не само за науката, но и за дипломацията.



"Международната космическа станция е маяк за мирно международно научно сътрудничество и носи огромен научен, образователен и технологичен напредък в полза на човечеството в продължение на повече от 20 години“, каза Нелсън.



В началото на септември 2021 г. ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин беше по-лаконичен в интервю за американския телевизионен канал CNN. "Това е семейство, разводът в станцията е невъзможен“, каза генералният директор на руската държавна корпорация за космически дейности.



В допълнение, съобщението за допълнително финансиране за Международната космическа станция дойде, когато Китай се очертава като "все по-сериозен претендент в космическата надпревара“.



Въпреки това, както отбелязва The Telegraph, МКС остарява, във връзка с което САЩ вече планират постепенен преход към други платформи. По този въпрос САЩ разчитат на планове за създаване на космически станции от частните компании Blue Origin на американския предприемач Джеф Безос, Nanoracks и Northrop Grumman. Въпреки това е малко вероятно те да бъдат готови преди края на десетилетието, което се смята за един от факторите, повлияли на решението за удължаване на мисията на космическата станция.



"Много пари са инвестирани в космическата станция. Те не искат да изхвърлят милиардите долари, които вече са инвестирали. Космическата станция трябва да бъде подменена, но откъде ще вземат парите за това, както и за програмата "Артемида“ за изпращане на астронавти на Луната до 2025 г. “, коментира Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард-Смитсънския център.

Превод и редакция: Тереза Герова