Министрите на външните работи на страните от НАТО ще проведат спешна видеоконференция на 7 януари, за да обсъдят руските искания по въпросите на европейската сигурност. Това беше съобщено във вторник на официалната страница на Алианса в социалната мрежа "Туитър“, предва TACC.

"В петък, 7 януари, ще се проведе извънредна среща на външните министри на НАТО във виртуален формат. Министрите ще обсъдят съсредоточаването на руските сили на територията на Украйна (има се предвид Крим – бел. ТАСС) и около нея, както и по-широките въпроси на европейската сигурност“, се казва в съобщението. Тази среща беше свикана в навечерието на първия Съвет Русия-НАТО (СРН) от две години и половина, който ще се проведе на 12 януари. На него Руската федерация възнамерява да обсъди своите изисквания за европейска сигурност.

Представители на НАТО потвърдиха пред ТАСС провеждането на заседание на Съвета Русия-НАТО на 12 януари и призоваха Москва "да вземе предвид опасенията на Алианса“. За последно съветът се събра през лятото на 2019 г. и завърши без никакви практически резултати. На 12-13 януари Брюксел ще бъде домакин и на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове.

"Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като председател на Съвета НАТО-Русия, свика заседание на 12 януари 2022 г.“, съобщиха от пресслужбата. В текста се подчертава, че "диалогът с Русия трябва да се води на основата на реципрочност, да отговаря на опасенията на НАТО относно руските действия, да се основава на основни принципи и фундаментални документи за европейската сигурност, и да се провежда успоредно с консултации с европейските партньори на НАТО“.

НАТО все още не е изяснило дневния ред на срещата. По-рано Русия обяви намерението си да обсъди своите инициативи в областта на европейската сигурност, които включват искания за изтегляне на ядрените оръжия на САЩ от Европа, отказ от разполагането на конвенционални военни сили на НАТО близо до границите на Руската федерация и отхвърлянето от страна на Алианса на курса за присъединяване на Украйна и Грузия в НАТО.

На свой ред Столтенберг многократно е заявявал през декември, че предлага да свика съвета в началото на 2022 г. "за да обсъди ситуацията в и около Украйна", както и слуховете за "концентрирането на руски сили близо до границата с Украйна".

В самия край на декември руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор, който продължи 50 минути. Помощникът на руския лидер Юрий Ушаков каза пред репортери, че Кремъл е доволен от контакта между президентите на двете страни; като цяло посоката на разговора е била конструктивна. По думите му основна тема на разговора са били предстоящите преговори за гаранции за сигурност, а лидерите се договориха да държат напредъка под личен контрол и да поддържат телефонни контакти.

Москва очаква, че преговорите със САЩ ще доведат до правни гаранции за отказа на НАТО да се придвижи на изток и да разположи застрашаващи оръжейни системи близо до руските граници. Американският президент, както отбеляза Ушаков, се е съгласил с тази гледна точка. Путин предупреди, че евентуални нови санкции срещу Русия може да доведат до пълно скъсване на отношенията й със САЩ и сериозно да навредят на връзките й със Запада като цяло.

На 10 януари се очаква да започнат руско-американските преговори по въпросите на сигурността. Те ще се водят в Женева.

Превод и редакция: Тереза Герова