Броят на датските жители, които са починали след заразяване с щама "Омикрон“ на коронавируса, е 18, предава Ritzaus Bureau , позовавайки се на Държавния серумен институт.

Става дума за данни от 21 ноември до 28 декември, когато са открити 55 700 случая на заразяване с новия щам. През същия период са съобщени 100 смъртни случая поради други известни варианти на коронавируса.

Институтът отчита за първи път броя на смъртните случаи, свързани с "Омикрон". Този вариант е регистриран в Дания в края на ноември и в момента представлява около 90% от всички положителни тестове за коронавирус.

Във връзка с разпространението на инфекцията в Дания през декември бяха приети редица ограничения: ограничение за максимален брой купувачи и посетители на квадратен метър беше въведена в магазини и ресторанти, а фитнес зали, казина, увеселителни паркове, конферентни зали, кина и художествените галерии бяха затворени. Ресторантите са затворени от 23:00 до 05:00 часа, продажбата на алкохол е забранена от 22:00 до 05:00 часа. Правителството насърчава както частните, така и държавните предприятия да организират дистанционна работа за служителите. В страната 78% от населението е ваксинирано с две дози от ваксината, 48,5% вече са получили бустерна доза.

Превод и редакция: Юлиян Марков