Добруджанец участва в 30-ата юбилейна Българска Антарктическа експедиция. Това е доц. д-р Развигор Дърленски, който заедно с д-р Иван Богданов е част от втората група от експедицията, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна.

Учените работят по научни проекти, одобрени от конкурс на Националния център за полярни изследвания. Втората група от експедицията заминава в края на тази седмица. Д-р Дърленски ще отнесе със себе си и ще развее в Антарктика знамето на Добрич, което се случва за първи път в историята на този символ на добруджанския град. Знамето бе официално връчено на д-р Дърленски от кмета на Добрич Йордан Йорданов дни преди настъпването на Новата година. Миналия месец на конференция "Медицината в Антарктика – минало, настояще и бъдеще" в столицата д-р Дърленски представи своя доклад "Промени в кожната микрофлора под въздействието на антарктическия климат". В Антарктическата база, където предстои построяване на основите на нов лабораторен блок, учените ще проучват физиологичните и функционални промени, настъпващи в кожата, изложена на климатичните условия там. Специалистите ще изследват и дозиметрично UV-натоварването на участниците в експедицията. Проектът е на тема "Функционална адаптация на кожата към климатичните условия на Антарктика“. Спечелил е финансиране след конкурс на Министерството на образованието и науката.



Доц. д-р Развигор Дърленски е роден в град Добрич през 1980 г. Завършва медицина с отличие в Медицински университет - София през 2005 година. Специализира в Катедрата по кожни и венерически болести в София. През 2010 г. придобива специалност по дерматология и венерология. Има няколко специализации в Германия. Член е на Българско дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология, Европейската академия по алергология и клинична имунология, Българското дружество по алергология, Международното дружество по фармакология и физиология на кожата, Европейското дружество по контактен дерматит, Съюза на учените в България, Националното българско дружество по естетична хирургия и естетична медицина. Специалните интереси на д-р Дърленски са в областта на алергичните кожни реакции и заболявания.



Жулиета НИКОЛОВА