Новият министър на външните работи на Германия Аналена Бербок ще пътува до САЩ в сряда, за да разговаря с американския си колега Антъни Блинкен за кризата в Украйна, съобщава RND, като уточнява, че това ще бъде втора среща между двамата.

При първото си посещение като министър в САЩ, освен с Блинкен Бербок ще се срещне и с други официални лица, съобщи говорител на външното министерство в Берлин.

Това е втората лична среща на "зеления“ политик с Блинкен - Бербок се срещна с него малко след като встъпи в длъжност през декември на среща на външните министри на Г-7 в Ливърпул.

С пътуването си до Вашингтон Бербок подчерта значението, което германското правителство придава на трансатлантическите отношения. То ще се осъществи малко след заемането на поста в МВнР и малко след началото на германското председателство на Г-7. Преговорите ще обхванат кръга от двустранни отношения, но и ситуацията около украинската граница. Външната политика в областта на климата и съвместният ангажимент за укрепване на демокрациите също ще бъдат във фокуса на разговорите.

САЩ от седмици обвиняват Русия в изпращане на войски в райони на границата с Украйна. Има опасения, че руските войски може да нахлуят в бившата съветска република. Русия отрича подобни планове.

Превод и редакция: Тереза Герова