Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки публикува статия за базирания в Брюксел интернет портал Euractiv, в която призова за цялостно преразглеждане на системата за търговията с въглеродните квоти.

По негово мнение покачването на цените на пазара на квоти за въглеродни емисии (ETS) излиза извън контрол и удря бюджета на обикновените граждани, което заплашва да подкопае финансовата стабилност на хората и доверието на гражданите в цялата климатична политика на Европейския съюз като цяло. Моравецки разкритикува подхода на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която смята, че покачването на цените на енергията допринася за прехода на ЕС към "зелени енергийни източници“.

Според полския премиер покачването на цените на въглеродните емисии, трансформиращо се в покачващи се цени на енергията, което от своя страна се прехвърля върху потребителите, разрушава принципа на справедлив преход към зелена икономика и само допринася за разширяването на спекулативната игра на пазара на ETS.

Моравецки подчерта, че на пазара вече се е образувал балон, който може да бъде ликвидиран само чрез спешна реформа на цялата система и приемане на нови регулаторни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова