В съвместното предаване на Радио "Фокус" – Пирин и Община Кюстендил "Зона Кюстендил" ще поставим акцент върху действащият вече Дневен център за лица с различни форми на деменция и техните семейства в Кюстендил. В социалната услуга 40 лица от целевата група получават комплекс от социални и здравни услуги. Центърът осигурява дневни, полудневни и почасови услуги като грижа, рехабилитация, терапия, консултиране, информиране и подкрепа, включително и на хората, полагащи грижи за лицата от целевата група в домашна среда, мобилни услуги и други дейности. По темата ще разговаряме с Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти".

Ще говорим и за екологичната инфраструктура, която се изгражда на територията на града. Проектът е на обща стойност от близо 9 800 000 лева, от които по-голямата част са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. По проекта е заложено осигуряване на предварително третиране на смесено събраните битови отпадъци, рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, събрани разделно. Предстои да бъдат въведени в експлоатация и две инсталации за смесено събрани битови отпадъци с капацитет до 15 500 тона годишно и за компостиране – с капацитет от 3000 тона годишно, както и да бъде осигурена възможност за разделно събиране и транспортиране на зелени отпадъци.Събеседник по темата ще бъде Росица Плачкова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Инвестиционна политика“.

Около 3 000 са били читателите в Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ –Кюстендил през изминалата година. Също толкова са били като бройка и новите книги постъпили във фонда на библиотеката. През изминалата година културният институт е претърпял много трансформации в материалната база. За това ще разговаряме със София Пейчева, директор на кюстендилската библиотека. В предаването ще ви разкажем и за традициите и обичаите, свързани с предстоящите празници – Йордановден и Ивановден. Предаването "Зона Кюстендил" се излъчва всеки понеделник, от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ на предаването е Венцеслав Илчев.