В рамките на 10 години на територията на РДГ – Кюстендил са възникнали 187 умишлени пожара. Това каза пред Радио "Фокус“ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, директор на горската структура. На второ място са пожарите причинени от небрежно боравене с открит огън - 145 броя. По неизвестни причини са възникнали 28 броя за периода, а по естествени природни причини-7 броя.

"През 2021 година мероприятията по защита на горските територии от пожари се извършват съгласно изготвената Регионална програма на РДГ - Кюстендил и годишните планове. Извършени са проверки съгласно действащият план за взаимодействие между Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ и Изпълнителна агенция по горите. По съгласуван план, еспертите са извършили в областите Кюстендил и Перник проверки на всички собственици на гори с площ над 50 ха“, каза Здравчо Тодоров.

През 2021 година на територията на дирекцията са възникнали 44 пожара, засегнати са 7855 дка горски територии. Опожарена е 4162 дка иглолистна и 1939 дка широколистна растителност. Преобладаваща част от възникналите пожари са на територията на държавни горски стопанства. Пожарите са възникнали в вследствие на нерегламентирано запалване на растителни отпадъци в земеделски земи в близост до горски територии.

Венцеслав ИЛЧЕВ