Бивши посланици и официални лица на САЩ, както и някои експерти, призоваха Вашингтон да информира Москва какви санкции могат да бъдат наложени на Руската федерация в случай на нейна инвазия в Украйна, се посочва на сайта на Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон.

"Вярваме, че Съединените щати трябва, в тясна консултация със своите съюзници от НАТО и Украйна, да предприемат незабавни стъпки, за да повлияят на изчисленията на Кремъл <...>, преди руското ръководство да избере да продължи военна ескалация“, се казва в изявлението, публикувано в четвъртък вечер.

Този призив е подписан от 24 души, включително бившите посланици на САЩ в Руската федерация Майкъл Макфол и Александър Вершбоу, бившите ръководители на американската дипломатическа мисия в Киев Джон Хърбст, Стивън Пайфър, Уилям Тейлър, както и бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър, бившият командващ на НАТО в Европа - пенсионираният генерал Филип Брийдлав и американският философ и политолог Франсис Фукуяма.

Според тях администрацията на САЩ, наред с други неща, трябва да продължи да взаимодейства с ЕС и други партньори, за да "осигури съгласие относно елементите на отговор на всяка руска атака срещу Украйна, независимо от степента или формата на ескалация. " "Подобен отговор би включвал пакет от сериозни и болезнени (за руската икономика) санкции, които ще бъдат приложени незабавно, ако Русия нападне Украйна. В идеалния случай същността на тези санкции трябва да бъде предадена на Москва сега, така че Кремъл да има ясна представа от мащаба на удара, с който ще се сблъска, за руската икономиката,. По-специално, Вашингтон трябва да се консултира с Берлин и да постигне споразумение, че Германия ще предотврати пускането на "Северен поток-2“ в случай на руска атака (срещу Украйна)“, се казва в текста.

Тези, които са поставили подписите си под писмото, също смятат, че "най-важното нещо, което Западът може да направи сега, е да увеличи възпиращата сила на украинските въоръжени сили, като предоставя на (Киев) военна помощ и оборудване по ускорен начин“. Наред с други неща, такава помощ "може да включва допълнителни противотанкови ракети "Джевлин“, както и зенитно-ракетни системи "Стингър“. Освен това авторите на призива смятат, че "НАТО трябва да действа сега, за да започне да укрепва военното си присъствие на източния фланг“. "Западът също трябва да разшири политическата си офанзива, за да отнеме инициативата от Москва, когато се опитва да използва заплахата със сила, за да сплаши Украйна, Европа и Съединените щати, за да отстъпят на исканията на (Москва), много от които са очевидно неразумни и неприемливи“, се казва в текста.

Неговите автори обаче са убедени, че САЩ и техните съюзници "трябва да продължат да декларират ясно готовността си за диалог с Руската федерация“, който ще включва въпроси, вълнуващи НАТО и други страни по отношение на руските военни и други агресивни действия

Превод и редакция: Юлиян Марков