Голямо мазе в университета "Аристотел" в Солун, Северна Гърция, беше освободено от гръцката полиция в петък, след като в продължение на 34 години служеше като убежище и скривалище за самозвани анархисти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

При полицейската операция, започнала рано сутринта в петък и продължила няколко часа, са били открити десетки дървени дръжки и плотове, използвани за направата на транспаранти за протестни шествия, самоделни чукове, торба с камъни и неразкрита сума пари.

Акцията е разпоредена, след като около 30 младежи с качулки по-рано този месец нахлуха в административните офиси на университета и изрисуваха лозунги в защита на завзетите от тях помещения, както и съобщения, заплашващи академичните власти, ако продължат напред с плановете да си ги върнат.

Университетът планира да използва освободената площ за създаване на библиотека на стойност 1,3 милиона евро за Факултета по природни науки, която ще обслужва 5000 студенти и докторанти и 350 членове на преподавателския състав.

Превод и редакция: Юлиян Марков