В последния ден на изминалата година западните медии обърнаха значително внимание на втория разговор за този месец между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Повечето от тях се съгласиха, че лидерите на двете страни се опитват да "създадат пейзаж" за предстоящите преговори за сигурност и оставиха възможност за дипломатическо разрешаване на ситуацията около Украйна, обобщава РИА Новости.

Въпреки че повечето чуждестранни медии се ограничиха до преразказване на изявленията след телефонния разговор, все пак има осезаема разлика в отразяването на темата. Американските издания се интересуват повече от това кой от лидерите действа от позиция на силата и дали Путин "използва“ Байдън за свои цели. В същото време европейските медии са по-загрижени за цените на газа в Европа, а британският вестник The Times дори се опитва да свърже разговора между президентите на Руската федерация и САЩ с плановете за руско-белоруски военни учения.

В четвъртък вечерта московско време президентите на Руската федерация и САЩ проведоха телефонен разговор, който продължи 50 минути. Те обсъдиха по-специално започването на преговори за гаранции за сигурност. Според Кремъл и Белия дом разговорът се оказал "сериозен и съдържателен". Байдън ясно заяви, че САЩ не възнамеряват да разполагат нападателни ударни оръжия в Украйна, но предупреди за санкции, Путин каза, че в този случай може да последва прекъсване на отношенията. Лидерите се договориха диалогът да продължи след Нова година.

Възможности за дипломация

Както отбелязва американският The Wall Street Journal, по време на разговора Путин и Байдън се предупредиха взаимно за "възможността за опасно влошаване на отношенията“, но запазиха отворена възможността за дипломатическо решение на ситуацията около Украйна.

Друго американско издание The New York Times от своя страна отбелязва, че и двете страни са се опитали да "създадат дипломатически пейзаж" за предстоящите преговори в Женева, а след това в Брюксел и Виена. В същото време представители на правителството на САЩ отказаха да обсъждат същността на преговорите, като декларират, че "за разлика от руснаците няма да водят публичен диалог“, отбелязва вестникът.

В същото време, въпреки че преговорите продължиха 50 минути, според вестника "намеренията на Путин остават неясни“. Според изданието Путин действа от позиция на силата, което демонстрира ситуацията с Крим през 2014 г. Руският лидер, според вестника, е "уверен", че САЩ и техните съюзници от НАТО няма да използват силите си, за да "изпълнят задачата за отблъскване" в случай на ескалация.

Експертното издание Politico от своя страна изрази опасения, че Путин може да използва Байдън в своя полза. Евелин Фаркас, бивш високопоставен служител в Министерството на отбраната на САЩ за Русия, Украйна и Евразия, се опасява, че Путин чрез разговора "се опитва да събере разузнавателна информация за Байдън“ или да подготви основата за по-нататъшни действия.

Според френския вестник Le Monde президентите на Русия и САЩ по време на разговора са обсъдили "архитектурата" на европейската сигурност, но "без особен напредък".В същото време, отбелязва вестникът, разговорът на лидерите "постави началото на нов дипломатически цикъл", тъй като беше насочен към "разреждане на напрежението, невиждано от края на Студената война".

Според вестника в президентския диалог, който "бе иницииран от страна, която се стреми да възстанови статута на суперсила наравно със Съединените щати“, стремежът към симетрия "се придружава от усилия за маргинализиране на европейците“.

Британският вестник Financial Times от своя страна отбелязва, че разговорът между двамата лидери се е състоял на фона на "спорове за ролята на Русия в покачването на цените на газа в Европа", които се движат около 1000 долара за хиляди кубични метра. Редица европейски политици обвиняват "Газпром“, че отказва да доставя допълнителни количества гориво, за да пусне възможно най-скоро "Северен поток 2", по който може да се доставя газ, заобикаляйки Украйна. В същото време, както каза Путин, "Газпром“ доставя целия обем газ, поискан от неговите контрагенти по съществуващи договори, освен това дори е увеличил доставките за страни извън ОНД, включително европейски страни.

Друг британски вестник The Times, който по-рано писа, че Руската федерация с помощта на мигранти от територията на Беларус може да отреже Балтийско море от съюзниците си в НАТО за няколко часа, обърна внимание на факта, че разговорът между Путин и Байдън се състоя малко след като Москва и Минск обявиха плановете си за съвместни учения. Вестникът посвети поне една четвърт от статия за президентските преговори на това, като отбеляза, че от Киев до границата с Беларус "има само 50 мили (около 80,5 километра").

Превод и редакция: Юлиян Марков