Президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин обяви готовността на Вашингтон и неговите съюзници за решителен отговор, ако Русия "нахлуе в Украйна“. Това се казва в писмено изявление, разпространено в четвъртък от прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, предава ТАСС.

"Президентът Байдън призова Русия да деескалира напрежението с Украйна. Той даде да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще дадат решителен отговор, ако Русия нахлуе в Украйна в бъдеще“, пише тя.

Настоящият телефонен разговор беше вторият разговор между двамата президенти през последния месец. На 7 декември Путин и Байдън проведоха разговори под формата на видеоконференция, които продължиха два часа. Преобладаваща тема беше ситуацията около Украйна, а лидерите обсъдиха и двустранните отношения, киберсигурността и иранската ядрена сделка.

Инициативата за новия разговор дойде от Путин. Както по-рано каза пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, целта на разговора е да продължи обсъждането на въпроси, които бяха в дневния ред на предишните преговори между лидерите, както и на предстоящите разговори през януари 2022 г. Представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн от своя страна каза, че Байдън очаква да обсъди редица теми с Путин, включително предстоящите дипломатически контакти с Руската федерация.

Както отбеляза Псаки, Байдън изрази подкрепа за дипломатическите контакти с Руската федерация в рамките на диалога за стратегическа стабилност, както и чрез Съвета Русия-НАТО и ОССЕ. В същото време той подчерта, че счита, че осезаем напредък е възможен само в условия на деескалация на напрежението.

"Президентът Байдън също изрази подкрепа за дипломатическите усилия, които ще започнат в началото на следващата година с двустранен диалог за стратегическа стабилност, в рамките на НАТО чрез Съвета Русия-НАТО, както и в рамките на ОССЕ“, каза Псаки.

На 10 януари в Женева са планирани преговори между Руската федерация и САЩ за гаранции за сигурност. Освен това на 12 януари ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари ще се проведат разговори между представители на Руската федерация и ОССЕ. На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проект на споразумение със САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Руската федерация и страните членки на НАТО. Те бяха предадени на помощник-държавния секретар на САЩ Карън Донфрид на 15 декември.

Превод и редакция: Иван Христов