През март 2014 г. президентът Барак Обама предупреди Владимир Путин да не използва руски войски срещу Украйна и му каза, че ако пренебрегне предупреждението, срещу Русия ще бъдат наложени болезнени икономически контрамерки. Две седмици по-късно Путин нареди на специалните си части да превземат Кримския полуостров, а след това обяви, че това е руска територия, припомня американският вестник The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Сега е ред на президента Байдън да премине теста, който руският лидер му дава. Днес залогът е още по-висок. Руските войски са съсредоточени на украинската граница и изглежда са готови да я атакуват веднага щом получат заповед.

Путин свали всички карти на масата. Той настоява, че за да премахне заплахата от въоръжен конфликт, Организацията на Северноатлантическия договор трябва да се ангажира да не приема Украйна за пълноправен член, както и да изтегли войските и военното оборудване, разположени в Полша, балтийските държави и други съседни страни които не граничат с Русия.

Путин не е глупак. Той знае, че САЩ и НАТО не могат да се съгласят с неговите искания. Следователно остават две възможности. Или ще използва отхвърлянето на Запада като претекст за нахлуване, или ще използва заплахата от нахлуване като лост за постигане на дипломатически отстъпки, които по друг начин не може да постигне.

Най-вероятно руският лидер не иска да нахлуе. Неговите войски със сигурност ще победят украинските въоръжени сили за няколко седмици или дори дни. Но това няма да свърши дотук. За да контролират Украйна след инвазията, руските войски ще бъдат принудени да останат там, а възмутените украинци ще започнат партизанска война. Войниците ще се връщат в Русия в ковчези и това ще се отрази негативно на популярността на Путин. Общественото мнение в цяла Европа ще бъде против Русия, призивите за строги икономически санкции срещу нея ще се засилят, а военните разходи на НАТО ще се увеличат.

Въпреки това, ако Путин бъде преитиснат в ъгъла, той може да реши да нахлуе, нежелаейки да отстъпи без резултат. За да сведе шансовете за това до минимум, Байдън трябва да направи всичко възможно, за да запази цената на инвазията непосилно висока. Той трябва ясно да демонстрира на Русия и американските съюзници, че всички преговори сега ще се водят със сериозни ограничения.

За да бъде тежко възмездието за инвазията, администрацията на Байдън трябва да обяви сурови контрамерки възможно най-скоро. В икономиката това ще бъде отказа от газопровода "Северен поток-2“, положен от Русия до Германия, изключване на Русия от международната банкова система, налагане на санкции срещу олигарси, близки до Путин, чрез които той вероятно крие богатството си.

Във военната сфера Съединените щати трябва да увеличат и ускорят доставките на отбранителни оръжия за Украйна, включително хеликоптери, преносими противотанкови и зенитно-ракетни системи и противокорабни ракети, които могат да унищожават руски кораби, които прехвърлят войски и военно оборудване до украинския бряг. Такива стъпки трябва да се предприемат незабавно. Ако инвазията започне, от тях няма да има голяма полза. Освен това администрацията на Байдън трябва да даде да се разбере, че е готова да въоръжи и оборудва украински партизани, които ще се противопоставят на руската окупация. Президентът изключи използването на американски войски, а НАТО също се отказа от пряката военна намеса.

Както изтъкна изследователката от института "Брукингс“ Констанце Стелценмюлер, Германия трябва да играе важна роля в международните усилия за ограничаване на руската инвазия с наказателни икономически мерки. Всяка значителна стъпка, било то санкции срещу руски олигарси и финансови институции, изключване на Русия от световната финансова система или временно или окончателно спиране на "Северен поток-2“, ще струва скъпо на новото германско правителство финансово и политически, казва тя. Но ако администрацията на Байдън не успее да убеди канцлера Олаф Шолц в необходимостта от деклариране на германска подкрепа за тези мерки преди инвазията, всички западни усилия за ограничаване на агресията ще загубят тежестта си.

Ако сдържането не даде резултат, работата ще се измести в равнината на дипломацията. Съответните параметри за дискусии с Русия са ясни и администрацията на Байдън трябва да се увери, че Путин ги разбира. НАТО не може да даде официална гаранция, че Украйна никога няма да бъде приета в нейно членство. Освен това Алиансът няма да премахва бази и военна техника от своите държави-членки.

Съединените щати не признават границите, променени със сила, а Европейският съюз се съгласи да не прави това, като подписа Акта от Хелзинки. Русия и САЩ могат да водят двустранни дискусии, но Украйна трябва да седне на масата за преговори, когато се обсъждат въпроси за нейната сигурност и държавна структура. Никоя държава или група държави нямат право да налагат своите решения на законно избраното украинско правителство.

Споразумението от Ялта, сключено през февруари 1945 г. между членовете на Голямата тройка, доведе до поробването на Полша от Съветския съюз. Путин търси "нова Ялта", за да създаде сфера на влияние за страната си през 21-ви век. Администрацията на Байдън трябва да се увери, че Русия няма да го получи този път.

Превод и редакция: Юлиян Марков