Предстоящият в четвъртък телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън има за цел преди всичко да даде тласък на преговорите между Москва и Вашингтон за гаранции за сигурност на 10 януари в Женева. Това мнение изрази в интервю за ТАСС Фьодор Лукянов, директор по научната дейност на Международния дискусионен клуб "Валдай“.

"Преди дипломатическите преговори е необходим импулс на най-високо ниво. Сега като цяло цялата дипломация зависи от най-високото ниво. Преди това дипломатите подготвяха дневния ред, а след това се срещаха държавните глави, но сега, напротив, Държавните глави се споразумяват за нещо, а дипломатите вече се подготвят“, каза той...

Съединените щати, както посочи специалистът, са готови на редица отстъпки по руските предложения за гаранции за сигурност, тъй като не ги отхвърлиха веднага. "Ясно е, че има редица позиции, които са неприемливи и няма да бъдат приети, но за това са преговорите, за да се обсъди целия набор и да се разбере къде е възможно да се сближим“, продължи експертът. "Дипломацията е изкуството на маневриране и размяна. Мисля, че някакъв резултат е възможен, но не е гарантиран."

Според събеседника на агенцията САЩ не могат напълно да приемат предложенията на Руската федерация, тъй като не е солидно Байдън да влиза в разговор само по руския набор от предложения. "Той трябва да предложи нещо в замяна, а след това идват и уменията за преговори“, каза Лукянов.

В четвъртък в 23:30 часа московско време (22:30 часа българско време) е насрочен разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. На 10 януари в Женева са планирани преговори между Руската федерация и САЩ за гаранции за сигурност.

Превод и редакция: Юлиян Марков