Хиляди хора се опитаха да демонстрират срещу ограниченията заради COVID-19 в Мюнхен в сряда вечерта, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

По данни на полицията в акцията, която не е била разрешена от властите, са участвали около 5000 души. В центъра на баварската столица са се образували групи с десетки хора, които са били разпръснати от правоохранителните органи. Съобщава се за инциденти между органите на реда и демонстрантите.

В резултат са повдигнати повече от две дузини обвинения, включително за нападение, фалшиви сертификати за коронавирус и подбуждане към престъпление. Освен това службите на реда съобщават за стотици административни нарушения – отправени са 1300 предупреждения.

Подчертава се, че властите очакваха големи протести, заради което разположиха около 1000 полицейски служители и хеликоптер за съблюдаването на реда в Мюнхен.

***

Лондон. Броят на заразените с COVID-19 във Великобритания достигна рекордните 183 037 души, съобщава вестник The Times, като припомня, че предходният антирекорд от над 129 хил. инфектирани бе регистриран по-рано тази седмица.

Само за последните осем дни дневният брой на заразените с коронавирус надхвърли 100 хил. души седем пъти. През изминалата седмица броят на заразените се е увеличил с 41,4% спрямо предходния седемдневен период. Общият брой на заразените от началото на пандемията в кралството се приближи до 12,6 милиона.

Статистиката включва данни за последните пет дни за Северна Ирландия, които не бяха налични поради Коледните празници. В периода в Ълстър са регистрирани почти 23 хил. случая на предаване на инфекция. В Англия инфекцията е откривана при 138,3 хил. души дневно, в Шотландия - при 15,9 хил., в Уелс - при 5,9 хил.

Броят на починалите от коронавирусна инфекция на е 57. За сравнение: предния ден бяха съобщени 18 смъртни случая, а по-рано около 143.

Въпреки тревожните данни министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън призова хората да излязат и празнуват Нова година, но отговорно – като си направят тестове преди и след събиранията. В страната обаче има сериозен недостиг на тестове, а фармацевтите се оплакаха от "огромен“ проблем с доставките им. Правителството ще се опита да достави още милиони тестове на аптеките през следващите 48 часа.

***

Париж. Носенето на защитна маска отново става задължително по улиците на Париж от петък, с цел да се овладее разпространението на новия щам на COVID-19 в страната – "Омикрон“, съобщава националният ежедневник Le Figaro, като се позовава на съобщение от префектурата на столичната полиция.

Това задължение ще се отнася за хора над 11 години, "с изключение на хора, движещи се в превозни средства, велосипедисти или такива с две колела“, както и "хора, практикуващи спортна дейност“, уточниха от префектурата в прессъобщение.

Носенето на маска също ще бъде задължително на места, отворени за обществеността в Париж, с изключение на Булонския лес и Венсен, както и на правата на преминаване на летищата Париж-Шарл дьо Гол, Бурже и Париж-Орли, става ясно още от прессъобщението. Достъпът до терминалите на тези летища остава забранен за хора, придружаващи пасажерите, добавиха от префектурата.

"От петък ще бъде въведен редовен и засилен контрол, особено в по-посещаваните места в столицата“, предупредиха властите, като допълниха, че на нарушителите ще бъде налагана глоба в размер на 135 евро.

В същото време префектурата обяви затварянето на заведенията в събота и неделя от 02:00 часа сутринта, като също така забрани "всички танцови дейности във всички заведения, отворени за обществеността“. Нощните клубове, които не работят от 10 декември, ще трябва да държат вратите си затворени още три седмици през януари. В Париж също е забранено събирането на хора с консумация на алкохол. Близо 9000 полицаи и войници ще бъдат мобилизирани за прилагане на тези мерки през нощта на Нова година.

Франция регистрира рекорд на заразени с коронавирус – в сряда бяха потвърдени 208 000 нови случая, след около 180 000 през предходните 24 часа.

***

Брюксел. Консултативен орган към белгийското правителство във вторник спря решението на правителството да закрие част от културния сектор с аргумента, че новите ограничения за COVID-19, наложени на театрите, са "необосновани“, предава EU Observer.

Ограниченията влязоха в сила в неделя, но някои театри останаха отворени в знак на протест срещу решението на властите. При спешна процедура Държавният съвет постанови, че мерките относно затварянето на театрите са "непропорционални“, в резултат на което те бяха отменени.

***