Преди година, когато започна кампанията за ваксинация срещу коронавирус във ФРГ, на германците им се струваше, че краят на пандемията е близо. Но за 12 месеца вирусът съвсем не се предаде, а надеждата отстъпи пред осъзнаването, че пандемията няма да свърши скоро. През този период се случи много: възходи и падения на политици, грешки в кампанията за ваксинация и рязко увеличаване на броя на масовите демонстрации - в края на годината в страната цари напрежение, коментират в редакцията на баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.

Епидемиологичната ситуация в Германия в края на годината се описва най-добре с думата "трудна“. Разпространението на щама "Омикрон“ по света показва предстоящото приближаване на петата вълна, докато четвъртата все още не е приключила. Кампанията за реваксинация на населението протича доста успешно: планираната цифра - 30 милиона души - вероятно ще бъде постигната. Въпреки това целта за увеличаване на броя на ваксинираните с първия компонент на ваксината от сегашните 73,8% на 80% от населението не е постигната. Правителството измести срока - сега тази стойност трябва да бъде достигната до края на януари, отбелязва изданието.

Третата година от пандемията ще започне съвсем скоро. Преди година изглеждаше, че краят е близо. Точно преди 12 месеца, през декември 2020 г., Германия започна ваксинация срещу коронавируса. След тежки месеци това важно събитие почти разтърси страната. Множество доклади от висши институции, първата ваксинация в Германия, първата във федералната провинция, първата в региона - всичко беше документирано. Изглежда, че началото на кампанията за ваксинация беше повратна точка в историята: с нея страната трябваше бързо да се справи с пандемията, да я превърне в "забавен епизод“. Щеше да се превърне в онзи "фарс, който се разиграва месеци наред“, за който хората ще си разказват в непроветрена, претъпкана кръчма, сякаш вирустт никога не е съществувал. Но всичко се оказа различно.



През декември 2021 г. Германия, подобно на останалия свят, все още се бори с тази пандемия, следи заболеваемостта и спори за задължителните ваксини. Тя е "близо до изтощение“. За 12 месеца вирусът не се предаде и надеждата отстъпи пред осъзнаването, че тази пандемия няма да има бърз край. Сега всички разбират това, но не беше лесно да се стигне до този извод. Необходимо е да се направи обобщение, отбелязват от редакцията.



В началото на ваксинацията постът на министър на здравеопазването в Германия беше поет от Йенс Шпан, един от най-популярните политици в страната, "човек с голямо бъдеще“. Той беше изпълнен с ентусиазъм: "Ваксинацията е ключът към преодоляването на пандемията“, каза той. Тогава държавата даде две големи, погрешни обещания. Първо, правителството публично подчерта, че пандемията ще приключи за всички, които се ваксинират. Казаха, че след ваксинацията всеки ще има нормален живот. Второ, те обещаха, че ваксинацията ще бъде доброволна, никой няма да бъде принуждаван към подобна стъпка. Въпреки това през следващите няколко месеца Шпан направи няколко поредни грешки, като скандала около закупуването на маски и създаването на система за тестване на населението, която се превърна в "покана за измамници“. Федералните провинции, които предпочетоха да тръгнат по своя път в борбата с пандемията и мерките за Великденските празници, които бяха решени посред нощ на заседание на правителството и федералните кабинети, а ден по-късно оттеглени от канцлера Ангела Меркел, символизираха хаотичната комуникация. В крайна сметка вирусът мутира: първо "Делта“, а след това и "Омикрон“. Новите щамове промениха правилата на играта. Всичко това подкопава доверието към политиците.



Нещата за самия Шпан също не тръгнаха нагоре. Съюзът (ХДС/ХСС) загуби федералните избори, а Шпан, политик с катастрофални рейтинги, беше изтласкан далеч на заден план в собствената си партия. Той беше наследен на поста от социалдемократа Карл Лаутербах, който благодарение на многобройните изяви в токшоу стана човекът, който пръв обясни що е то пандемия в Германия. Само след няколко дни на власт Лаутербах влезе в конфликт с Лотар Вилер, ръководител на института "Роберт Кох“, който публично призова за по-строги мерки. Епидемиологът Лаутербах е не само учен, но и политик: въпреки лошите прогнози, той изключи възможността за въвеждане на локдаун по Коледа. Намирането на компромис между това, което е научно необходимо и това, което е политически приемливо, няма да бъде задача единствено на Лаутербах през 2022 г.



От началото на годината в Германия нищо не е ценено повече от регистрацията за ваксинация: приоритет се дава на особено уязвимите групи, особено на възрастните хора и тези с хронични заболявания, както и на медицинския персонал. Останалото население трябва да изчака до пролетта. Тези, които са успели да се сдобият с компонент от ваксината, гордо публикуват снимки на пластира на рамото си в социалните мрежи. Въпреки това, кампанията за ваксинацията се провали и не само заради първоначалния недостиг на препарати. По-специално, ваксината на компанията AstraZeneca има отрицателен ефект, който може да причини, макар и в много редки случаи, сериозни странични ефекти, като смъртоносна синусова тромбоза. Властите промениха оценката си за нея няколко пъти и общественото доверие във ваксините беше подкопано.



РНК-ваксините от Moderna и BioNTech/Pfizer поначало са много ефективни и се понасят добре. Но щамовете "Делта“ и "Омикрон“ значително намаляват ефективността им. Реваксинацията трябва да се извърши по-бързо от първоначално предвиденото. "Омикрон“ вероятно ще изисква значителна промяна в самата ваксина. Препаратите все още са много ефективни за защита срещу тежки усложнения, но ваксинираните също могат да се заразят и да предадат вируса. Идеята, че пандемията е приключила за всички, които са се ваксинирали, е погрешна, заключава изданието.



Освен медицинските и икономически последици от пандемията, през 2021 г. стана ясно и колко голям е разривът между определени групи в обществото и мнозинството. В Германия то престана да бъде еднородно. Вместо това в интернет започнаха да се появяват "паралелни общества“, предимно във "Фейсбук“ и "Телеграм“, в които "истината“ вече не се основава на факти, а преди всичко описва чувства. Радикални противници на ваксинацията, десни популисти, теоретици на конспирацията или езотерици – в онлайн пространството всеки може да намери тезите, които иска. Много от тези групи, които всъщност изглеждат несъвместими, се обединиха около недоволството от политиката на правителството за борба с коронавируса. Зачестиха масовите демонстрации, които понякога се превръщаха и в бунтове. В края на 2021 г. настроението в страната е напрегнато.



Преди година всички мечтаеха за ранен край на пандемията. Оттогава амбицията се промени: сега целта е вирусът да стане "ендемичен“ възможно най-скоро. Тогава той ще продължи да циркулира, но ще престане да влияе на живота в същата степен, в която влияе сега.

Превод и редакция: Тереза Герова