Израелските власти затегнаха мерките за работата на търговските центрове, като върнаха ограниченията за броя на посетителите в магазини с площ над 100 квадратни метра. Клиентите ще могат да влизат в тях само след представяне на т.нар. зелен пропуск, пояснява вестник Yedioth Ahronoth, отбелязвайки, че новите мерки са с цел предотвратяване на по-нататъшно разпространение на щама "Омикрон“.

Според изданието контролът върху прилагането на новите разпоредби ще започне на 28 декември в съответствие с постановлението на израелската правителствена комисия за борба с коронавируса от 21 декември. Тогава министрите решиха, че "търговските центрове ще работят по правилата на "лилавия знак“ [спазване на инструкциите на Министерството на здравеопазването, в частност за носенето на защитни маски и социална дистанция] с максимална заетост от един човек на 15 кв. м.. В търговските центрове влизането "в магазини с площ над 100 кв. м. е разрешен при представяне на зелен пропуск“, но това правило "няма да се прилага в търговски обекти, които предоставят основни услуги [магазини за хранителни стоки, аптеки и др.], те ще продължат да прилагат действащите правила на "лилавия знак“ при максимална заетост един човек на 7 кв. м площ“, се казва в постановлението.

Решението на правителствената комисия относно работното време на търговските центрове беше одобрено от законодателната комисия на Кнесета (парламента на страната) на 26 декември, припомня Yedioth Ahronoth.

Превод и редакция: Тереза Герова