Плавания от Бургас до остров Света Анастасия ще има на 27 и 28 декември, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Корабчето "Бургус" ще очаква всички желаещи да посетят острова и ще потегли в 11.00 часа от Магазия 1 на Морска гара.

Необходимо е да се направи предварителна резервация на телефон: 0882 004 124 или на email: reservations@gotoburgas.com.

Света Анастасия е единственият обитаем остров по Българското Черноморие. Появил се е след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се формирали причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

"Най-ранното човешко присъствие на острова е засвидетелствано през епохата на късната античност (IV-VI век). Доказателство за това е обилният керамичен материал, открит при подводните проучвания, проведени през 1973 г. Една от най-известните легенди е свързана с пирати, които нападнали острова във времето, когато там имало манастир. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да им помогне и да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която разцепила пиратския кораб. И до днес останките на кораба са вкаменени в скала, която може да се види от всеки посетител на острова. Вярва се, че причината за пиратските набези е заровено на острова златно съкровище, пазено от призрака на загинал пират. Според друга история, навремето до Острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания", припомня екипът, който стопанисва острова днес.