Авиокомпаниите по света отмениха повече от 4500 полета през коледния уикенд, на фона на нарастваща вълна от инфекции с коронавирус, предизвикани от щама "Омикрон“, което създаде голяма несигурност и неудобства за пътуващите по празниците, предава Reuters.

Авиокомпаниите в световен мащаб отмениха най-малко 2401 полета в петък на Бъдни вечер, според текущо изчисление на уебсайта за проследяване на полети FlightAware.com. Още близо 10 000 полета бяха забавени.

Уебсайтът показа, че 1779 полета за Коледа са били отменени по целия свят, заедно с още 402, които са били пренасрочени за неделя.

Търговският въздушен трафик в Съединените щати и към или извън страната представлява повече от една четвърт от всички отменени полети през уикенда, показват данните на FlightAware.

Сред първите американски превозвачи, които съобщиха за вълна от анулирани празници през уикенда, бяха "Юнайтед Еърлайнс“ и "Делта Еърлайнс“, които отмениха близо 280 полета заедно само в петък, позовавайки се на недостиг на персонал на фона на нарастването на инфекциите с коронавирус.

Средният брой на новите случаи на коронавирус в САЩ се е увеличил с 45% до 179 000 на ден през последната седмица, според данни на Reuters.

Във Великобритания много индустрии и транспортни мрежи се борят с недостига на персонал, тъй като болните работници се самоизолират.

Един на всеки 20 лондончани е имал положителен тест за коронавирус миналата седмица, цифра, която може да нарасне до един на всеки 10 до началото на следващата седмица, според данни, публикувани в четвъртък от Службата за национална статистика.

Франция достигна нов рекорд на новозаразени в петък, като дневният им брой надхвърли 94 000, докато хоспитализациите от вируса достигнаха седеммесечен връх, което накара правителството да свика специална среща за понеделник, която може да разгледа нови ограничения.

Превод и редакция: Юлиян Марков