Русия заплашва с война Украйна, но Градският съвет на Киев монтира коледни елхи вместо табели за местоположението на бомбоубежища и организира концерти, вместо да набира в армията, пише британският вестник The Guardian.

Русия изгражда групировка войски на източната граница на Украйна и в анексирания Крим, враждебната реторика между Русия и САЩ с нейните съюзници достигна нивото на Студената война, а за Украйна се говори като за истинско бойно поле . Но украинците, които току-що излязоха от локдаун заради Сovid-19, се радват на ледени пързалки и празнични пазари, мислейки главно за това как да отпразнуват Нова година.

"Ще отпразнувам Нова година със семейството и приятелите си у дома и съм сигурна, че в Киев ще има много празнични тържества“, каза 25-годишната Оля Симбирова, която работи във фризьорски салон в център на столицата. "Никой не говори за войната сред приятелите ми."

Киев е на повече от 700 километра от фронтовата линия, но има съобщения, че Русия, след като е въвела войски в Беларус, може да обгради столицата и други градове източно от Киев или да нанесе точни въздушни удари по тях. Но най-вероятно целта ще бъдат източните и южните градове, които са по-близо до фронтовата линия, а в Киев ще има смущения в доставките и проблеми с комуникацията. В същото време Русия ще извършва саботажи и ще води кибер- и информационна война.

Общонационално проучване, публикувано на 17 декември от Киевския международен институт по социология, показва, че половината украинци ще се противопоставят на руската инвазия, като вдигнат оръжие или се впуснат в гражданско неподчинение. Но малцина вярват, че ще бъдат призовани за бой за това и никой не бърза да се готви за отбрана. След като предоставиха на Русия и проруските сили големи територии през 2014 г. и оттогава живееха в условията на тлеещ въоръжен конфликт в източната част на страната, както и изправени пред икономически трудности и последиците от Сovid-19, много украинци са толкова свикнали със заплахите за предстояща катастрофа, че вече не вярват на политиците и медиите, твърдейки, че твърде често вдигат фалшиви тревоги.

"Всички сме чували това много пъти през последните години“, каза Симбирова. "И обикновено това не е нищо повече от шум."

Тази година заради съсредоточаването на руските войски на границата прозвучаха предупреждения за предстояща инвазия, а майката на Симбирова е заявила, че се мести в Испания за собствено спокойствие. Но инвазията не се състоя и майка й не отиде никъде, оставайки в Украйна. Съвсем наскоро, по време на пресконференция през ноември, украинският президент говори за предполагаемия държавен преврат за 1 декември толкова, колкото и за руската инвазия. Превратът също се провали и мнозина се надяват, че инвазията ще се окаже също толкова химерна.

Ръководството на международен проект за развитие в Киев наскоро даде съвети на служителите какво да правят в случай на нахлуване, като например подготовка на куфар с дрехи и принадлежности от първа необходимост предварително и проверка къде е най-близкото бомбоубежище. Но Евгения Бурдиян, счетоводител, работещ в тази организация, не се вслушва в тези съвети.

"Не си опаковах куфара“, каза Бурдиян, "защото и този път не си опаковах нещата“. 49-годишната Бурдиян е от Донецк, който след ожесточени боеве през 2014-2015 г. фактически е под руски контрол. Преди седем години тя не можеше да повярва, че войната вече е в разгара си и тя беше последната на улицата, която залепи ивици по прозорците, за да спаси стъклото от обстрел. Тя напусна града през юли 2014 г. с последния влак, след което железопътната линия беше разрушена.

Сега тя живее в малко селце близо до Киев, построено от семейства, които също като нея са напуснали Източна Украйна. Бурдиян казва, че има твърде много работа и няма време да мисли за друга възможна война. И съседите никога не говорят за това.

"След Донецк и всичките страдания, през които преминахме, сега живеем в малък свят, в който има семейство, къща и ремонт. Щастлива съм, когато успея да купя поне няколко рафтове, защото когато се преместихме, просто имахме голи стени “, каза жената. - Животът продължава и трябва да живеем с всички тези малки радости. И войната е някъде там, в подсъзнанието."

В Мариупол, който е на 20 километра от фронтовата линия в Източна Украйна и може да бъде атакуван в случай на руска инвазия, много жители по подобен начин игнорират заплахите, а Градският съвет е зает с украсяването на улиците и подготовката на празненства.

"Планират се много концерти. Градският съвет се опитва да направи Мариупол пример за сигурността и културното развитие на украинските градове, за да се противопостави на хора от другата страна на фронтовата линия “, каза местният активист и ръководител на проекта Галина Балабанова.

Украйна не само изгражда военните си способности, за да се противопостави на руската заплаха. Един от компонентите на стратегията на страната е развитието на градове като Мариупол, за да "спечели сърцата и умовете“ на онези украинци, които симпатизират на Русия или живеят на територия, контролирана от Москва.

Балабанова и нейните приятели следят новините и се опитват да анализират къде Русия може да премине в офанзива. Но тя не изпитва никакво безпокойство. "Ние вярваме в нашата армия и нашите доброволци“, казва тя.

Украинците се фокусираха върху това, което им е близко и скъпо, знаейки, че по никакъв начин няма да могат да повлияят на хода на събитията. "Това, което искаме и какво ще се случи, са две различни неща, не зависи от нас“, каза Бурдиян. Но тя също има определени планове. За празниците ще я посети дъщеря й, която живее в Естония.

"Трябва да помисля какво да готвя“, каза тя. — И трябва да й оправя леглото.

Превод и редакция: Юлиян Марков