Британските енергийни компании се обърнаха към правителството за помощ заради нарастващите цени на газа, предупреждавайки, че в противен случай в страната може да възникне криза, пише британският вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на топ мениджъри на фирми от бранша.

Отбелязва се, че мениджърите на компаниите EDF, Good Energy и Energy UK, опериращи в Обединеното кралство, призоваха правителството да се намеси в ситуацията, тъй като покачването на цените на газа "е поставило индустрията на ръба на бедствието“. Както добавя изданието, предприятията от индустрията искат от правителството да подкрепи бизнеса, по-специално чрез намаляване на ставката на ДДС за тях.

"Това е национална криза. Цените на газта и електроенергията на едро се покачиха до безпрецедентни нива през последните три седмици. Никой в индустрията не може да се чувства застрахован", каза главният изпълнителен директор на Good Energy Найджъл Поклинтън. Ръководителят на Energy UK Ема Пинчбек се съгласи с неговата гледна точка, като припомни, че "енергийният сектор предупреди през последните седмици за голяма заплаха за британската икономика поради безпрецедентната и тревожна цена на газа в Европа".

От своя страна управляващият директор за работа с клиенти на EDF Филип Комарет посочи, че тази зима Обединеното кралство ще се изправи пред "критична ситуация". "За съжаление, това е само началото. Всички доставчици имат ангажимент да подкрепят благосъстоянието на клиентите и EDF помага, но мащабът на проблема, с който се сблъскват потребителите, е твърде голям. Комуналните услуги не могат да се справят сами", каза той.

Общо от началото на септември повече от 20 енергийни компании в Обединеното кралство, обслужващи няколко милиона души, са подали документи за фалит заради рекордно високите цени на газа, включително Bulb, със седмата по големина клиентска база в страната. Въпреки че таванът за цените на електроенергията за потребителите, определен от органа за пазарите на газ и електроенергия на Обединеното кралство, беше повишен от 1 октомври, много британски комунални услуги продължават да търпят загуби.

Правителството последователно заявява, че все още не възнамерява да им предоставя финансова помощ и според британския министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Квази Квартенг се очакват нови фалити.

Превод и редакция: Юлиян Марков