Япония ще се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Китай, ход, който вероятно ще разгневи нейния съсед и най-голям търговски партньор, пише британският вестник The Times

Хирокадзу Мацуно, главен секретар на кабинета, обяви решението страната му да не изпраща висши министри на Игрите в Пекин, но не използва думата бойкот.

"Смятаме, че е важно свободата, зачитането на основните човешки права и върховенството на закона да бъдат гарантирани и в Китай“, каза Мацуно. "Разсъждавахме цялостно относно нашия отговор на Игрите в Пекин. Той добави: "Ние не използваме конкретен термин, за да опишем как ще присъстваме."

Япония ще изпрати на игрите в Пекин, които започват на 4 февруари, Сейко Хашимото, политик и бивш олимпиец, президент на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Съединените щати обявиха дипломатически си бойкот този месец в знак на протест срещу лагерите за принудителен труд и нарушаването на човешките права на уйгурското малцинство в района на Синдзян. Оттогава Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия обявиха, че ще се присъединят към бойкота, но Франция и Южна Корея заявиха, че няма да го направят.

Китай отговори гневно на съобщенията, обвинявайки бойкотиращите страни, че "използват олимпийската платформа за политическа манипулация“. Говорител на правителството добави, че Китай все още не е поканил Австралия и САЩ и никой не е чакал да дойдат.

Япония води сложна балансирана дипломация, за да лавира между Китай и САЩ. Макар че разчита до голяма степен на защитата на американските военни сили, разположени в Япония, най-вече срещу заплахата от Китай, тя също така се опасява да не провокира ненужно Пекин.

Превод и редакция: Юлиян Марков