Ако тази криза не бъде разрешена, разпадането на Босна и Херцеговина (БиХ) и Република Сръбска (РС) е възможно и никой не трябва да се съмнява в това, каза Милорад Додик – сръбският член на председателството на БиХ, цитира думите му балканската редакция на Радио "Свободна Европа".

Той заяви на пресконференция в Източно Сараево (което е в състава на Република Сръбска-бел.ред.), че ситуацията в БиХ е "абсурдна" и призова Европейския съюз "да спре да смята БиХ за експеримент".

"Две от трите съставни нации не подкрепят начина, по който върви БиХ, по начина, по който мюсюлманите в БиХ си го представяха, в който хърватите ще избират "свои“ представители, а сърбите ще бъдат лишени от горите си, ще им конфискуват земята и след това ще искат от нас да ръкопляскаме. "Такава БиХ е невъзможно да съществува“, каза Додик.

Той каза, че двете най-важни страни за Босна и Херцеговина са Сърбия и Хърватия, като добави, че "мюсюлманското ръководство никога не е имало по-лоши отношения с Хърватия, нито някога са били добри със Сърбия".

"Кото добавите, че са се забъркали в конфликти с Унгария, това е напълно излишно. Особено оркестрирани с много омраза, те (босненските мюсюлмани-бел.ред.) създават история за това как тук непрекъснато се разпространява руско зловредно влияние. Опитват се да опустошат сръбската и хърватската страна. Невъзможно е такава БиХ да съществува. "Необходимо е да се нормализират отношенията със Сърбия, Унгария, Хърватия, Китай възможно най-скоро“, каза Додик.

Той предупреди също, че сегашното поколение "има шанс да спаси БиХ и че следващото поколение няма да има този шанс".

Додик обяви, че представители на РС ще се върнат в институциите на БиХ, ако решението за забрана на отричането на геноцид, наложено от бившия върховен представител Валентин Инцко, бъде оттеглено.

Додик говори след заседание на председателството на БиХ, на което гласува против всички точки от дневния ред.

Политиците на РС блокират работата на държавните институции от края на юли, когато бившият върховен представител на БиХ Валентин Инцко наложи промени в Наказателния кодекс на БиХ, забраняващи отричането на геноцид и военни престъпления.

Прокуратурата на БиХ откри делото "Нападение срещу конституционния ред на БиХ" и започна разпит на лидери на политически партии. Агенцията за разследване и защита на Босна и Херцеговина (SIPA) поиска документация от шест партии от управляващата коалиция на Република Сръбска.

Превод и редакция: Юлиян Марков