В Германия е регистрирана първа смърт на пациент, заразен с щама "Омикрон“ на коронавируса. Това съобщи телевизионният канал n-tv, позовавайки се на Института по вирусология "Роберт Кох“.

Според информацията починалият човек е във възрастовата група 60-79 години. Инфекцията с варианта "Омикрон“ е била доказана чрез секвениране на генома. Подробностите все още не са уточнени.

По-рано в четвъртък Институтът по вирусология "Роберт Кох“ съобщи за 810 нови случая на инфекция с щама "Омикрон“. Така общият брой на потвърдените случаи на заразяване с този щам в Германия нарасна до 3198. Поради бързото му разпространение германският канцлер Олаф Шолц предупреди за началото на петата вълна на пандемията в страната, която може да бъде по-агресивна от всички предишни. От своя страна ръководителят на интердисциплинарната асоциация на работниците в отделенията за интензивно лечение и спешна медицина в Германия (DIVI) Гернот Маркс изрази мнение, че след няколко седмици, тоест до края на януари 2022 г., вариантът "Омикрон“ ще стане доминиращ в Германия.

Превод и редакция: Юлиян Марков