Рискът от необходимост от оставане в болница за пациенти с вариант Омикрон на COVID-19 е с 40% до 45% по-нисък, отколкото за пациенти с вариант Делта, според изследване на лондонския Imperial College, публикувано в сряда, предава Reuters.

"Като цяло откриваме доказателства за намаляване на риска от хоспитализация за Омикрон в сравнение с Делта инфекциите, средно за всички случаи в периода на проучването“, казаха изследователите за проучването, което анализира данни от потвърдени случаи с PCR тест в Англия между 1 декември и 14 декември.

Учените се надпреварват да отговорят на въпросите за вирулентността и тежестта на Омикрон, за да помогнат на правителствата да отговорят на варианта, който се разпространява с главоломна скорост.

Британското изследване следва южноафриканско проучване в сряда, което установи, че хората, диагностицирани с Омикрон в Южна Африка между 1 октомври и 30 ноември, е с 80% по-малко вероятно да бъдат приети в болница, отколкото тези, диагностицирани с друг вариант през същия период.

Изследователите от Imperial College казаха, че рискът от посещение в болница с Омикрон е между 20% и 25% по-нисък, отколкото при Делта.

Те обаче добавиха, че намаляването на хоспитализацията трябва да бъде балансирано спрямо по-големия риск от инфекция с Омикрон, поради намаляването на защитата, осигурена както от ваксинацията, така и от естествената инфекция.

Великобритания съобщи за повече от 100 000 нови случая на COVID-19 в сряда за първи път, откакто е налице широко разпространено тестване.

Те казаха, че техните оценки от изследването предполагат, че хората, които са получили поне две дози ваксина, са останали значително защитени срещу хоспитализация, дори ако защитата срещу инфекция е до голяма степен загубена срещу варианта Омикрон.

Превод и редакция: Иван Христов