Германският външен министър Аналена Бербок и германският канцлер Олаф Шолц постигнаха споразумение за пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2“. Това заяви тя в интервю за германския седмичник Die Zeit.

"Въпреки че не е тайна, че подхождаме към този въпрос от различни ъгли и федералният канцлер [Олаф Шолц], и аз дадохме да се разбере, че настоящият процес на одобрение прилага законодателството на ЕС в областта на енергетиката“, каза Бербок, отговаряйки на въпросът дали властите на ФРГ имат обща позиция относно пускането на "Северен поток 2“. Тя обаче допълни, че наскоро заверката е била спряна именно поради неуредени някои правни въпроси.

"В нашите политически и икономически интереси е енергията да не се използва като оръжие за дестабилизиране на Европа“, подчерта германският външен министър и добави, че поради тази причина Европейският съюз е преразгледал своята газова директива. "Въпросът за енергийната сигурност също ще играе роля в по-нататъшната оценка [на проекта]“, заключи тя.

Изграждането на газопровода приключи напълно на 10 септември 2021 г. За да бъде пуснат, трябва да получи регистрация на независим транспортен оператор. Такава регистрация е необходима, за да може проектът да отговаря на Газовата директива на ЕС. Сертифицирането вече е спряно, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Докато това не се случи, сертифицирането няма да продължи.

Превод и редакция: Иван Христов