За първи път Обединеното кралство регистрира над 100 хиляди случая на заразяване с Covid-19 за един ден, съобщава BBC, като се позовава на последните правителствени данни.

106 122 случая надминава предишния рекорд от 17 декември, когато бяха съобщени 93 045. Същевременно страната отчита рекорден брой инжектирани бустер дози - 6,1 милиона само за една седмица и общо 30,8 милиона.

Във вторник Борис Джонсън каза, че няма да бъдат въведени нови ограничения в Англия преди Коледа, но той отказа да изключи въвеждането на нови мерки след Коледа заради бързото разпространение на варианта Омикрон.

Имаше 140 смъртни случая, съобщени в рамките на 28 дни след положителен тест за Covid в сряда.

Инфекциите остават на рекордни нива през последните дни, като осем от 10-те най-високи дневни суми за регистрирани инфекции идват от 15 декември.

На хората с Covid в Англия изискването за самоизолация е намалено на една седмица от 10 дни, ако тестът им е отрицателен на шестия и седмия ден.

В същото време съветниците по ваксините от правителството на Обединеното кралство препоръчаха на уязвимите деца на възраст между пет и 11 години да бъде предложена ниска доза Covid ваксина, както и бустери за 12 до 17-годишни.

Другите нации в Обединеното кралство вече са изложили планове за следколедни ограничения:

В Уелс групи от не повече от шест души ще имат право да се срещат в кръчми, кина и ресторанти след Коледа.

Ограниченията за максималния брой хора в една група в Шотландия от Коледа доведоха до отмяна на празненствата "Хогманай“ в Единбург и други големи събития.

Нощните клубове в Северна Ирландия ще трябва да бъдат затворени на 27 декември, разбира BBC, като други ограничения чакат одобрение от министрите.