Професор от Университета "Харвард“, обвинен в лъжа за връзките си с китайска схема за набиране на персонал, която тайно му е плащала по 50 000 долара на месец от университет в Ухан, беше осъден от федерално жури в САЩ, пише британският ежедневник The Times.

Чарлз Либер, бивши ръководител Kaтедрата по химия и химическа биология в "Харвард“, е пледирал "невинен“ по две обвинения за подаване на фалшиви данъчни декларации, две обвинения в даване на фалшиви изявления и две обвинения за непредоставяне на отчети за чуждестранна банкова сметка в Китай.

Съдебните заседатели обаче го признаха за виновен по всички обвинения след пет дни свидетелски показания по делото за икономически и академичен шпионаж, водено във Федералния съд в Бостън. 62-годишният Либер, който има рак, не е показал емоции при обявяването на присъдата, отбелязва изданието.

Либер беше арестуван през януари миналата година и обвинен в лъжене на правителствени агенти на САЩ за пари, които е получил като част от китайска схема за набиране на учени и академици с познания за чужди технологии и интелектуална собственост.

Прокурорите казаха, че Либер, който е класиран от Thomson Reuters като най-важният химик в света за десетилетието между 2000 и 2010 г., е излъгал за ролята си в програмата на Пекин "Хиляда таланти“ в отговор на запитвания от Министерството на отбраната на САЩ и Националния институт на САЩ за здравеопазването, който му е отпуснал 15 милиона долара за научни изследвания.

Либер е казал на агентите на ФБР, че е бил "по-млад и глупав“, когато си е сътрудничил с Технологичния университет в Ухан и е вярвал, че партньорството ще помогне за повишаване на признанието му.

Университетът се съгласил да му плаща до 50 000 щатски долара на месец, както и 158 000 щатски долара разходи за живот, изплащани в брой и депозити в китайска банкова сметка, добавиха прокурорите. Либер, заедно със служители на китайския институт, са открили сметка в китайска банка по време на пътуване до Ухан през 2012 г.

В замяна на плащанията, Либер се е съгласил да публикува статии, да организира международни конференции и да кандидатства за патенти от името на китайския университет.

Случаят е сред най-известните, които идват от "Китайската инициатива“ на Министерството на правосъдието на САЩ, насочена срещу китайския шпионаж. Тя бе стартирана през 2018 г., по време на мандата на Доналд Тръмп.

"Той излъга за парите, които са му платили, и скри своята китайска банкова сметка от САЩ. Съдебните заседатели последваха доказателствата и закона до справедливата присъда“, каза Натаниел Р. Мендел, прокурор по делото.

Присъдата на Либер ще бъде произнесена на по-късна дата. Обвинението за изготвяне и записване на фалшиви данъчни декларации предвижда наказание до три години затвор и глоба от 100 000 долара.

Превод и редакция: Тереза Герова